Zaterdag 28 Februari-1 Maart.

Vandaag rond 16:00 uur werd ik naar Schiphol gebracht waar om 19:00 uur de JAL vertrok die ons naar Narita airport bracht. Dit jaar samen met Richard, Matthijs, Marinus en Rob van Ornafish die ons de komende dagen langs de kwekers rijdt. In Narita was het rennen om de trein naar Tokyo te halen en ook de overstap was haasten on de aansluiting naar Nagaoka niet mis te lopen. Maar omstreeks 19:00 uur Japanse tijd en inmiddels 1 Maart zijn we aangekomen in ons hotel New Plaza. Wat als eerste opviel ondanks dat het al donker was dat er weinig sneeuw lag. Maar na wat opfrissen zijn we eerst maar eens gaan eten om de vliegtuig maaltijden te vergeten. Ik moet er wel bij zeggen dat na een vlucht van 11 uur en de rest valt dat nog niet mee om dat gelijk op z’n Japans ( op de grond ) te doen. Na het eten vrijwel gelijk gaan slapen dus vandaag het eerste reisverslag welke de komende dagen weer dagelijks is met de nodige informatie en foto’s van Koi en kwekers.

Maandag 2 Maart.

Om ons niet teleur te stellen heeft het vannacht gesneeuwd en ligt er bijna 10 cm in Ojiya. Mooi voor de foto’s maar met de zon erop is het zo weer weg dus op naar de kwekers.

Kase :  De eerste kweker dit jaar en niet geheel interessant voor wat betreft Nisai maar misschien later voor Tosai.

Aoki :  Deze staat bekend om zijn Doitsu en is ook 2 jaar bezig met Goshiki. Helaas niet goed gemutst vandaag gezien de prijs die hij vroeg voor Nisai en al helemaal niet voor de goede kwaliteit Goshiki en is er ook niets gekocht.

Yoshinori :  Een hele goede kwaliteit Tosai mix 20/25 cm dus een doos gereserveerd. Mocht ik er van de week niet veel beter tegen komen van deze kwaliteit worden het er meer.

Kaneko :  Alvast even gekeken bij zijn Shiro Tosai maar helaas voor hem zijn er momenteel meer Shiro kwekers en ook in prijs.

Hirasawa :  Na de lunch naar Hirasawa gereden een van de grotere zo niet de grootste kweker alhier met heel veel grote Koi. Maar ook de Tosai zien er goed uit en heb daar een notitie van gemaakt. Verplicht is natuurlijk het bakkie leut en komen later bij hem terug.

Maruhiro :  Op naar zijn zoon dan maar de altijd vriendelijke Maruhiro. En net als vorig jaar een mooie deal kunnen sluiten voor 25 Nisai. Ook bij hem kom ik nog een keer terug later deze reis. Nu gaan we richting hotel en maken ons op voor de dag van morgen.

Dinsdag 3 Maart.

Gisteravond vroeg onder de wol gegaan of wat het dan ook is , maar dat resulteerde in vroeg wakker worden met pin in de rug van het veel te korte Japanse matras. Na het ontbijt gaan we verder met de Koi hunt met als het goed is eerst Conias.

Conias :  Allereerst tussen de de Nisai gezocht naar Asagi maar helaas heeft hij ze niet meer. Wel een beeld op het netvlies gezet van wat er wel zat dus kan ik daar nog voor terug. Zijn Tosai zijn wel super en denk er over om hier wat van mee te laten komen.

Masaki :  Ondanks dat deze kweker op leeftijd is zijn de Shiro’s van hem met het jaar beter. Nu heb ik in het najaar al wat Kaneko Shiro binnen gehad dus heb ik niets gekocht van zijn Nisai. Wel een doos HQ Tosai Shiro besteld die net als een doos HQ mix mee komen. Deze Tosai mix heeft mooie Asagi en metalic visjes en Kujaku. Na het bekijken van dit moois hebben we afgesloten met koffie, lekker op de grond met de benen onder een deken waar warme lucht onder wordt geblazen. En ook hieraan kwam weer een einde.

Shinoda :  Doitsu en Hi Utsuri staat er op het menu en heel veel Tosai. Bij het zien en na het horen van de prijs was dat niet naar ons zin en hopen dat hij later in de week nog wil zakken. Nog even een Showa gebowld waarvan we nu zeggen ” gelukkig hebben we de foto nog”

Otsuka :  Hier de middag begonnen bij zijn Nisai die zeker net zo goed waren als in het voorjaar van 2008. Na wat onderhandelen over de prijs heeft hij een sample gemaakt waarvan er 5 dozen besteld zijn. Nog even langs de Tosai en gelijk weer door.

Mano :  Vorig jaar een super deal kunnen maken maar wat we ook probeerde lag de prijs nu veel te hoog. Helaas voor ons dit jaar dan ook geen Mano kunnen kopen. Achter zijn vishuis ligt het veiling huis waar nog steeds veilingen worden gehouden maar nu zitten de Koi allemaal in plastic zakken i.v.m. KHV.

Tamazaki :  Bij aankomst vertelde hij dat hij binnen een half uur naar de tandarts moest en was bowlen geen optie. Gezien het aanbod gaan we morgenochtend als eerste hier langs voor Platina, Doitsu Hariwake en Ochiba.

Choguro :  Omdat er wat tijd over was even om de hoek naar de platina van Choguro wezen kijken. Ook even voor het prijs vergelijk en dan moeten we toch even terug naar Yamazaki.

Miyatora :  Helaas geen foto kunnen maken van zijn Tategoi want daar zat heel veel show kwaliteit. Ook is er nog gekeken bij zijn Tosai en is er een afspraak voor morgen gemaakt

Hirasawa :  Op de terugweg even langs zijn nieuwe vishuis maar zelf was hij er niet. Maar iets verder op was hij dan ook met zijn andere hobby bezig zijn boompjes te knippen. Evengoed een kop koffie gedronken alvorens we weer naar het hotel zouden gaan.

Woensdag 4 Maart.

Vanmorgen weer vroeg uit de veren om weer een aantal kwekers te gaan bezoeken. Het is droog en een beetje grijs maar de eerste afspraken staan dus snel de weg op met Nikkie die ons vandaag weg wijs maakt.

Yamazaki :  Als eerste gepland zijn we aangekomen bij Yamazaki die met nog wat kiespijn aankwam. Ook bij hem is het gezien de prijs verstandig om een sample te laten maken zodat de prijs echt goed is. Zo heeft hij een bowl gemaakt met Platina ,Doitsu Hariwake en Doitsu Yamabuki. En aan de hand hiervan heb ik 2 dozen besteld want het is ook onbegonnen werk om uit wel 800 stuks 6 Koi te halen die ook nog eens op elkaar lijken.

Miyatora :  Na de super kwaliteit van gisteren gezien te hebben hoopvol naar het oude vishuis gereden. Maar wat daar zat viel zo tegen dat we na het maken van een foto bij de Sansai maar gelijk weer door zijn gereden.

Marusaka :  Hier heb ik vorig jaar nog hele mooie Hariwake kunnen kopen maar nu zat er geen een. Verder ook niets van enige waarde gezien waarmee ik nog een doos had kunnen vullen.

Kawakami :  Net als vele anderen zit hij momenteel in Thailand op een Koi show dus kon niemand ons helpen. Wel de bassins even langs gelopen en daar bleef het dan ook bij.

Hirasawa :  Op weg naar Dainichi zagen we dat er volk was bij het nieuwe vishuis dus toch maar even gestopt. Nu zag ik al eerder wat Benigoi zwemmen dus heb ik er 2 gebowld. Ondanks dat Hirasawa  druk bezig was noemde hij een prijs waar ik ze niet voor kan laten zitten. Dus ook deze 2 beide de 50 cm gepasseerd komen mee naar Nederland.

Dainichi :  Eenmaal daar aangekomen blijkt dat hij er vandaar is gegaan voor de lunch met een relatie. Dat hield voor ons in dat er geen prijzen konden worden gemaakt en dus eventueel terug moeten komen.

Marudo :  Ook hij is nog niet terug uit Thailand en met de zoon gingen de onderhandelingen erg moeizaam dus no deal. Nu komen bijna alle kwekers morgen weer terug van de show dus eigenlijk een must om hier nog een keer terug te komen.

Oofuchi :  Na de lunch weer de bergen in richtig Oofuchi waar zijn broer gelukkig wel aanwezig was. Deze kweker verkoopt zijn Nisai in de meeste gevallen in een mix en handpicken betekend vaak de hoofdprijs. Dus even rond gekeken en zo blijft het toch een beetje een grijze dag met nog niet alle gewenste aankopen.

Hirasawa :  Dan eerst maar weer op de koffie en daarna een aantal vishuizen bezocht. Hij zal wel meer Koi hebben dan inwoners in Japan want we zien er weer echt veel. Zo bezoek je in een half uur 3 fabriekjes en echt geen kleintjes. Zo liet hij ook een bak met super Showa zien maar helaas niet voor de verkoop maar om op te laten groeien zodat hij nimmer zonder grote Koi zit.

Sakazume :  Bij hem wilde ik graag Asagi en Koromo kopen maar deze laatste waren uitverkocht. Zo is het het in ieder geval een doos met 7 Asagi geworden van hoge kwaliteit. En Koromo zullen we later in het seizoen proberen via Takigawa.

Donderdag 5 Maart.

Vanmorgen zijn we iets later vertrokken als anders maar zouden de tijd we weer inhalen of wat langer doorgaan. Dus gingen we de bergen weer in naar de wat hoger gelegen kwekers.

Maruju :  Het was een mooie rit in de bergen met de zon die op het overgebleven sneeuw scheen toch weer een beetje winter sport gevoel. Maar aangekomen bij Tancho Koning Maruju is snel duidelijk dat voor de laatste de hoofdprijs wordt gevraagd. De kwaliteit is echt wel goed maar er komt er geen een mee naar Purmerend.

Yagenji :  Hij stond al buiten te wachten op deze of geen die langs zou komen en dan met een big smile te kunne vertellen dat de Nisai zijn uitverkocht. Dus maar even naar de Tosai kijken en genieten van het uitzicht want dat is waanzinnig mooi.

Sakai :  Deze kweker die al een Sanke van over de meter heeft gekweekt is het bezoeken echt wel waard. Maar kopen is een ander verhaal gezien de prijzen mega hoog zijn. Evengoed een vriendelijke man en bood koffie aan voor onder weg.

Iwashita :  Eigenlijk alleen maar even binnen gelopen ondanks er niets gekocht wordt. Maar als je er dan toch langs rijd is uitstappen ook maar een hele kleine moeite.

Satoshi :  Op ruim een half uur van Ojiya ligt Koide, ook een gebied met een aantal kwekers. Aangekomen bij Satoshi die ook voor 2 andere kwekers werkt lopen we toch even binnen. Het is dan ook echt een hobby kweker en er zat voor ons niets bij.

Tazawa :  Bij deze varkens boer ,omdat het er zo stinkt even rond gekeken. Alleen een foto gemaakt van een pan voer welke hij net aan het maken was en daarna weer achter Satoshi aan.

Takahashi :  Zo zijn we tot aan de deur bij Takahashi gebracht een kweker met Showa van zeer hoge kwaliteit. Hij heeft een sample gemaakt van de HQ Nisai showa en na het onderhandelen over de prijs besloten om er 12 mee te nemen. Ook hier weer de kweker  in vertrouwen het werk laten doen wat resulteert in een scherpe prijs.

Hirasawa :  Takahashi bracht ons hierna bij een aantal bassins van Hirasawa. Deze ligt op ruim een uur van zijn eigen farm geheel open en bloot en voor iedereen toegankelijk. Daar zitten meer dan 350 Koi van gemiddeld 80 cm en dat is echt een pracht om te zien. Alleen al het feit dat er geen hek omheen staat is niet te geloven. Ondertussen is het laat en na 2 keer verkeerd gereden zijn waren we ook laat terug in het Hotel deze keer.

Vrijdag 6 Maart.

Vanmorgen na het opstaan is het duidelijk te horen dat het regent. De winter is hier nagenoeg voorbij en snel zal de voor jaars zon het dorre gras en rijstvelden doen groen kleuren. Voor ons de laatste dag om Koi te kunnen kopen dus na het ontbijt eerst de treinkaartjes gehaald en weer de straat op.

Maruhiro :  Ik had bij deze nog een aantal op het verlanglijstje staan dus na het afvangen zijn er nog 8 stuks geselecteerd die samen met de andere 25 mee komen. Shsui en Hi Utsuri zijn aan het assortiment toegevoegd.

Fuji Oomo :  Toch nog even langs Oomo de gerenomeerde Showa kweker. Helaas lag zijn prijs nog steeds hoger dan ik hoopte dus liep dat op niets uit. De reisgenoten zijn er nog wel in geslaagd een Showa te kopen.

Marudo :  Gelukkig was hij er zelf weer en deed mij een aanbieding voor 2 Chagoi en 1 Kurashigoi van allen bijna 75 cm. Ja en soms moet je dan niet te lang na denken voordat Marodo zich bedenkt en heb hem maar snel een hand gegeven. Dus deze straks live bij ons.

En toen waren zijn Nisai nog aan de beurt dus met hulp van de meester zelf een goede uitleg gekregen. Zo zijn er 17 gebowld waarvan na de laatste selectie er 12 over gebleven zijn met een zeer goede prijs kwaliteit verhouding.
Na dit geweld met 2 van Marudo’s werknemers gaan lunchen in het restaurant aan de overkant, zeg maar een Japans weg restaurant. De twee lieten ons van alles eten waaronder een soepje dat ik zelf denk nooit zou bestellen. De smaak was goed maar ik hou eigenlijk niet zo van beestjes in de soep.

Dainichi :  Na der lunch nog een rondje Tosai bekijken en dus ook Dainichi. In zijn selectie zie je echt het verschil tussen betaalbare en de niet te betalen vis.Die laatste groep zullen zo goed als allemaal weer in de mudpond verdwijnen om uit te groeien tot Sansai of oude.

Hoshikin :  Bij deze kweker met alleen Kohaku is het eigenlijk het zelfde verhaal als bij Dainichi. Met af en toe wat Tosai in de verkoop die in kwaliteit onder doen van degene die zeg maar niet te koop zijn.

Hosokai :  Dit is de laatste kweker die we deze reis bezoeken om toch nog even zijn Tosai te zien. Eerst met hem aan de koffie en daarna heeft hij ons zijn Koi laten zien.

Daarna richting hotel gereden om de aankoop van Tosai door te nemen en de administratie af te handelen. Morgen vertrekken we weer naar Nederland en met een week of 2 zwemmen alle aankopen bij ons in de zaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *