Japanreis Februari 2010

Zaterdag 20 & Zondag 21 Februari.

Zaterdag 20 Februari uit Purmerend vertrokken en na een lange reis zijn we op de plaats van bestemming in Japan. Bij een van de reisgenoten is er vorig jaar bij vertrek geen stempel gezet wat aardig wat oponthoud gaf. Toen we in Ojiya aankwamen was het dan ook al zondag rond 20:00 uur. Afgesproken was dan oom na een opfrisbeurt gelijk een hapje te gaan eten. Vlak voor het hotel lekker even gezeten terwijl het eten voor je neus bereid wordt. Nu zitten we weer in het hotel en begint morgen de jacht op Koi gaan vroeg onder de wol. Morgen weer vroeg op en na het ontbijt richting Conias.

Maandag 22 februari.

Het is mooi weer terwijl we aan het ontbijt zitten en hebben er zin in. De zon schijnt en daardoor zal de temperatuur in de vishuizen op lopen tot een graad of 35. Met de snelheid van de Shinkansen ( hoge snelheid trein ) hebben we 12 kwekers bezocht.

Conias :  Conias stond als eerste gepland alwaar we de Nisai hebben bekeken en de eerste Tosai van hoge kwaliteit zijn aangekocht.

Shinoda :  Altijd de moeite waard even langs te gaan om te zien wat er zit. Er is nog wel het een en ander dus mochten we niet slagen bij andere kwekers kunnen we hier nog een keer langs gaan.

Masaki :  Op weg naar Masaki is goed te zien hoeveel sneeuw er ligt deze winter. Helaas is de kweker er zelf niet maar gezien hier de deuren nooit op slot gaan evengoed zijn Koi kunnen bewonderen.

Kataoka :  Hier hele mooie Tosai gezien en ook de Chagoi en Ochiba mogen er zijn. Van deze dan ook maar een sample laten maken en voordat ze op zijn een doos met mooie chocolade bruine Chagoi besteld.

Otsuka :  Vorig jaar een hele mooie mix met Nisai bij hem gekocht dus de verwachting is hoog. Otsuka had nu ook wel ruime keus maar met de al dure Yen werden we het niet eens over de prijs. Hopelijk eind van de week betere prijzen.

Kawakami :  Bij Kawakami zitten de bakken vol met kleine Nisai en is er volop keuze. Deze Koi staan ook op een stocklist dus gezien de prijs is dat veel interessanter. Hierna zijn we eerst richting Ojiya gereden voor de lunch.

Hirasawa :  Op weg naar Ojiya kwamen we langs een van de vele vishuizen van Hirasawa en hij was er zelf ook. We zijn dan ook even gestopt om een afspraak voor de middag te maken. Dus na de lunch weer de bergen in naar het mega vishuis van Harasawa. Het maakt ook niet uit hoe vaak je er komt want je kijkt je ogen uit door de hoeveelheid vis die daar zit. Kijken en koffie was het enige want hij zit zo centraal dat je er zovaak langs komt. nog wel even een foto van zijn hobby, de bonsai in zijn schuur staan in volle bloei.

Maruhiro :  De altijd goed gehumeurde Maruhiro was ook op de zaak en ben ik daar nog even naar binnen gelopen. Samen met hem alvast 8 Ochiba’s gebowld en na het horen van de prijs deze gelijk gereserveerd. Woensdag gaat hij weer nieuwe Koi oogsten uit een voor ons geheime plek dus komen we graag nog een keer terug.

Miyatora :  Vorig jaar niets gekocht en het ziet er naar uit dat het dit jaar ook niet gaat lukken. De Koi zijn dan wel een stuk beter maar net niet goed genoeg om te kopen. Hij heeft genoeg en nog een bezoek later deze week is een optie.

Marusaka :  Ook dit jaar geen geschubde Hariwake tussen zijn Nisai kunnen vinden. Helaas voor Marusaka lag er een Goshiki van een 70  cm dood op de bodem in een van zijn vijvers dus hem verder maar met rust gelaten.

Tsuna :  Door het wegvallen van Choguro i.v.m. het ruimen van zijn Koi wegens KHV is Tsuna een kweker die ook Platina in zijn stock heeft zitten. De prijzen zijn goed maar toch twijfel ik nog even en wacht met kopen. Al met al een productieve dag met zoveel kwekers maar dat is nodig om te weten wie wat en hoeveel heeft. Ook morgen proberen we veel kwekers te bezoeken om aan het einde van de week tijd over te hebben voor een tweede ronde.

Dinsdag 23 Februari.

Vandaag wederom een schitterende dag dus na het ontbijt vertrokken richting Katakai een hoger gelegen gebied aan de andere kant van Ojiya. De weg daarheen is in de winter vrij smal maar na een half uur zijn we aangekomen bij de eerste kweker van vandaag.

Kase :  De eerste kweker deze morgen was Kase waar we de Tosai hebben bekeken,een mooie mix met veel Doitsu metalic visjes. Ook heeft hij een nieuw soort zwemmen de Pearl ginrin Soragoi en Ochiba welke er absoluut niet verkeerd uit zien.
Aoki :  De ouwe zelf had een goede humeur want we konden een hele vijver leeg kopen tegen een gunstige prijs. Zo ben ik er 90 rijker en allen met zijn bekend patroontjes en ook Goshiki en Hariwake. Nadat ik hem een herinnering munt van 400 jaar handelsbetrekkingen met Japan had gegeven kon de dag al helemaal niet meer stuk. Ik hen ook nog 2 HQ Goshiki ,1 HQ Ditsu Sanke en een Kujaku kunnen kopen. De kwaliteit van de Goshiki op de foto zegt genoeg.

Yageji :  Op weg naar Yagenji is het weer genieten van het uitzicht want met het zonnetje er op is de sneeuw een pracht. Helaas is zijn aanbod een stuk minder en levert het bezoek aan hem alleen maar de bekende plaatjes op.

Marudo :  Alvorens we bij Marudo aan kwamen hebben we eerst wat gegeten. Nu wisten wij dat hijzelf op Hawaii zit dus was het verrassend dat ik met zijn zoon een deal kon maken.  Ja maar liefst 15 stuks met Showa , Sanke , Kohaku en 2 top Kujaku. Helaas is de prijs van de grote Koi bij zoonlief te hoog en hoop dat zijn vader vrijdag terug is.

Mano :  Hier vorig jaar en ook dit jaar niet wat ik zoek. Eventueel een doosje van de stocklist halen is gezien de prijs het meest interessant.

Yamazaki :  Eigenlijk is hij een Japanse kabouter en altijd vrolijk die liever een sneeuwbal gevecht houd dan vis verkoopt. Wij gingen liever het Tosai huis in en op de foto’s is wel te zien dat ze honger hebben. Hij heeft weer goeie vissen zitten dus is de kans heel groot dat er wel een aantal doosjes mee komen.

Dainichi :  Hier hebben reisgenoten Richard en Matthijs 3 Showa gekocht. Het zijn echt super vissen maar ook Isa en Oomo komen nog aan bod dus kijk ik het even aan.

De dag ging weer erg snel en wanneer je aan het selecteren bent en foto’s maakt vliegt de tijd voorbij. Het is inmiddels na vijven en tijd om terug te gaan naar het hotel. Als de zon achter de bergen verdwijnt is het al snel donker en zie je niet alles meer duidelijk. Het was in ieder geval een vruchtbare dag dus op naar morgen.

Woensdag 24 Februari.

Vandaag weer vroeg opgestaan en op internet alles kunnen volgen over wat voor Sven een gouden race had moeten zijn. Zijn deceptie was hier ook het gesprek tijdens het ontbijt. Maar hier gaat ook alles verder met de zon al boven de bergen gaan we richting Koide.

Hosokai :  Koide ligt op een half uur van Ojiya en als tussenstop even langs Hosokai. Daar aangekomen werden we eerst aan de groene thee gezet en hebben de Nisai en Tosai bekeken. Ooit eens 2 super Benigoi gezien bij hem maar ook nu niet.

Oofuchi :  Weer wat verder naar Oofuchi voor de Nisai. gezien de prijs ben ik toch maar even gaan scheppen en zijn er 3 Ochiba 2 Shusui en 4 Kumonryu geselecteerd die mee komen. Na nog een blik op de Tosai te hebben geworpen is de reis weer vervolgd.

Saitoshi :  De eerste kweker in Koide die we bezoeken is Satoshi. hij heeft een klein vishuis en lopen kun je er nauwelijks. Beter is het om 1 voor 1 naar binnen te gaan alwaar hij een sample heeft gemaakt van zijn Shusui maar die had ik net al gekocht.

Takahashi : Niet ver hier vandaan de volgende dan maar en dat is Takahashi waar ik vorig jaar super Showa heb gekocht. Na dat ik eens goed gekeken had en de prijs hoorde ben ik een bak met Showa gaan vullen. Helaas niet genoeg om 2 dozen te vullen maar er zijn 7 Showa over gebleven die van hoge kwaliteit zijn.

Hirasawa : Doordat deze kwekers wat verder weg liggen was het al half 2 en hadden afgesproken om naar de grote buitenvijvers van Hirasawa te gaan. Op weg daarheen wat broodjes gehaald bij de supermarkt om op tijd te zijn van het bowlen van de grote Koi voor een Ornfish klant. Het is dan ook nog niet zo makkelijk en neemt aardig wat tijd in beslag wat met dit weer geen straf is en een pracht om te zien. Zo veel grote Koi zie je ook niet dagelijks.

Torazo :  Als laatste kweker vandaag gaan we langs Torazo wat voor mij de eerste keer is. Alles ziet er daar geweldig uit en zeker ook de Tosai. In April heeft hij nog een laatste selectie waar Tateshita van kunnen worden besteld wat we zeker in de gaten gaan houden.

De sneltrein van maandag is ondertussen een stoptrein geworden want we komen hier tenslotte om in te kopen. Met nog 2 dagen voor de boeg moet er soms sneller beslist worden. Maar met de aankopen van vandaag mee gerekend zijn er al heel wat varieteiten 2 jarige Koi gekocht en zal de jacht morgen gewoon verder gaan.

Donderdag 25 Februari.

Vandaag wederom vroeg uit de veren en als je dan naar buiten kijkt zie je de sneeuw heel langzaam verdwijnen. Ook vandaag weer een temperatuur die de 15 graden haalt en de vishuizen tot een broeikas maakt. Langzaam raken mijn bakken vol maar vervolgen de jacht in Mushigame waar een aantal top kwekers zitten.

Sakai :  Als eerste zijn we aangekomen bij Sakai waar we met de neus in de boter vallen want hij was bezig met het selecteren van very HQ Tosai. En wij konden zo met hem meekijken en mochten zelfs meedoen wat niet vaak voor komt. Zo heb ik er 20 Jumbo Tosai weten uit te halen tegen een hele mooie prijs. Zijn Matsunoske bloedlijn is dan ook goed te herkennen aan de scheiding tussen het rood en wit die meer met het schub patroon mee loopt. Ik bem ook erg blij met deze mooie aankoop.

Maruju :  De volgende kweker was Maruju bekend om zijn Tancho en waar van er al 70 bij ons op de zaak zwemmen. helaas zijn de Nisai behoorlijk aan de prijs en koop ik er geen een. Terwijl we naar een verderop gelegen vishuis liepen waar hij Tancho Showa heeft zitten passeerde we nog enkele kassen gevuld met heel veel Tancho. En over zijn Showa geen woord gelogen die is top en heeft er dan ook even een genet voor de foto.

Kaneko :  Al weer op weg naar Kaneko want ik zoek nog hoge kwaliteit Shiro Utsuri. Na een kop koffie alle vissen eens goed bekeken maar er was er geen een bij die ik zoek. Dus morgen toch nog naar Masaki !!!

Yoshinori :  De Koi van Yoshinori hadden het wat moeilijk door Costia die behandeld moest worden. Maar als je de Koi er zo bij ziet liggen nodigt dat niet uit on er even in te gaan roeren. Ik heb al aardig wat Doitsu bij Aoki kunnen kopen dus gingen we eerst maar even lunchen. Deze keer bij de Thai waar overigens een lekker biefstukje op de kaart staat en gelegen is met uitzicht over de rivier Uono.

Izumiya :  Hij staat bekend om zijn Platina en Yamabuki en heeft er heel veel. Ik kan dan ook met zekerheid vertellen dat het niet makkelijk is om uit een wit gele vlek de 4 beste er uit te halen. Maar met enige hulp ook van Izumiya zelf heb ik hier 3 Platina en 4 Yamabuki er uit gepikt. Na een laatste inspectie komen er 2 om 2 mee en alle 4 rond de 55 cm.

Hirasawa :  Daar we in de buurt zaten van Hirasawa nog even langs geweest voor 2 grote Chagoi. Helaas heeft hij zijn dag niet en lag de prijs ver van wat ik er voor betalen wil en heb dat voorbij laten gaan.

Torazo :  We zouden vanmiddag de stocklijsten doornemen voor Tosai en reden naar Torazo. Hier zijn nog enkele Gosanke gebowld voor de reisgenoten en zou Torazo ons zijn topper nog even laten zien. Niet zozeer het patroon maar de groei is imposant met slechts 4 jaar al 77 cm. Het gaat hem dan ook meer om deze als ouder dier op te kweken.

Hierna zijn we door gereden naar het hotel om de actuele voorraad door te nemen. Er zijn nog Tosai besteld van Kase, Kataoka en Kawakami. Morgen de laatste dag om in te kopen en willen natuurlijk nog zoveel mogelijk de tijd goed benutten.

Vrijdag 26 Februari.

De laatste dag is nu echt aangebroken en voor de verandering regent het vandaag. Ik heb gisteren de aankopen eens heel goed doorgenomen en veel ruimte is er niet meer. Er staat nog wel wat op het verlanglijstje maar ook de Yen is weer 5 % duurder geworden. Er zijn nog wel afspraken gemaakt met kwekers en Alex een Amerikaan die hier woont kan ook nog wel wat betekenen in het voorjaar. Dus vandaag nog enkele kwekers en sommige voor de tweede keer om nog eens goed rond te kijken.

Kaneko :  Op weg de bergen in moesten we nog even langs Kaneko om wat recht te zetten. Zowel hij zelf als zijn zoon hebben de zelfde vis verkocht dus gewoon 2 x en dat kun je maar beter opgelost hebben voor het te laat is. Zelf nog één keer de bakken afgestruind maar niets voor mij gevonden.

Fuji Oomo :  Bij Oomo nog niet eerder langs geweest omdat hij nu in Thailand zat maar nu was hij aanwezig. Ik ben eens goed naar de Showa gaan kijken en zijn er 2 in een bowl terecht gekomen. Hij spreekt goed Engels en kan aardig wat vertellen over zijn ding en zegt daarover ” I like to work for a dream” Met andere woorden iemand kan een kleine Koi kopen welke mooi is maar hij kan ook sparen voor een droom Koi. De 2 Showa ( droom Koi ) gaan in ieder geval nog mee. Verder de 9 maanden oude Tosai bekeken en deze hebben al een lengte van 40 cm. Deze lengte is bereikt door het in brengen van Sakai Hiroshima bloedlijn en zo is dan de grootste Nisai van mijn aankoop tegen de 60 cm.

Masaki :  Nadat we bij Oomo afscheid hadden genomen was het niet ver meer naar Masaki. Dus toch de stoute schoenen aan en een Shiro Utsuri in een bowl gezet. Aan het lachje van de oude man was al te horen dat het de hoofdprijs zou kunnen zijn. En dat was dus ook zo en omdat hij het dubbele vroeg van mijn budget blijft hij daar lekker zwemmen.

Ondertussen was het alweer lunchtijd en hebben de kwekers nog besproken die we wilden bezoeken. Er was inmiddels ook een telefoontje gekomen van Maruhide een Doitsu kweker dus dat leek ons ook nog wel wat.

Miyatora :  Met een snelle pitch stop toch nog even naar binnen gegaan. Maar de prijs was niet gezakt en heb ik niet kunnen slagen.

Maruhide :  Omdat we deze kweker nog niet konden wilde we graag zien wat hij voor Koi heeft zwemmen. Hij heeft niet veel maar wat er zit aan Ditsu Showa en Kohaku zijn van hoge kwaliteit. Helaas lag de prijs ook veel te hoog en hebben we een bod op de hele voorraad gedaan maar dat was het ook niet. Soms kunnen ze hun poot goed stijf houden en verkopen dus liever niets.

Omdat we door de regen eigenlijk steeds natter waren geworden zijn we naar het hotel gereden en daar besloten om de koffers te pakken en daarna al richting Narita met de trein. De inkopen die zijn gedaan voldoen aan de verwachting en de Koi zoals een grote Chagoi kan nog altijd door Rob of Alex worden geselecteerd. Nu zitten we dan op 10 minuten van het vliegveld wat morgen vroeg een treinreis van 4 uur scheelt.

Zaterdag 27 Februari.

Vannacht heerlijk geslapen en vanmorgen nog contact gehad met Ornafish over de ontbrekende Koi die naar het er nu uit ziet een week later zullen ariveren. Om 9 uur de bus gepakt naar de lucht haven waar we ons konden mengen in de mierenhoop. De berichtgeving van een aardbeving op Chili en een naderende Tsunami op Japan gaf wat spanning bij de reizigers. Maar met maar 1 uur vertraging en ruim 11 uur vliegen op Nederlandse bodem geland. De komende week zullen we de bakken gereed maken voor de Koi die eind volgende week aan komen. Via de website zullen meer foto’s getoond worden van Koi die nog niet in beeld zijn geweest. Ook houden we U via de site op de hoogte van volgende zendingen Koi en aanbiedingen wegens ons 10 jarig bestaan !!!!!!

“Mata ne” – Tot ziens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *