Japanreis November 2014

Maandag 17 november.

Na een goed verlopen vlucht en een vlotte treinreis zijn we al voor 14:00 uur in Nagaoka aangekomen. Reden genoeg om er nog even op uit te trekken dus koffers achter gelaten in het hotel en de auto in op zoek naar Koi. Nu zal ik de traditie ook niet gaan breken dus zal vandaag de hand op de knip houden. Als eerste een nieuwe kweker Marushin waar ik een paar interessante Koi heb gezien. Verder bied hij de mogelijkheid om uit de Tosai te selecteren dus wie weet wordt dat nog wel wat later van de week.

Achtereen volgens hebben we Yagenji , Maruju en Iwashita bezocht. Bij de eerste bleef het bij een kop koffie en kijken naar de verkochte Koi en Maruju was aan het selecteren en geeft van de week zijn prijzen door. Iwashita woont wat verder van zijn fish farm en was niet aanwezig dus met deze kweker kan van de week nog wel een afspraak gemaakt worden.


Otsuka is de volgende waar we even de bakken inspecteren en rijden nog even naar Miyaishi. Hier zie ik nog wel iets waar naar ik op zoek ben dus kan het mogelijk zijn dat we hier weer spoedig terug komen.Vandaag eindigt bij Isa Kazuhiko waar ik al 2 jaar achtereen hele goede Ki Utsuri heb kunnen kopen. Maar vandaag zien we er geen een zwemmen in beide vishuizen !!!  Hij is zelf niet te bereiken maar zullen van de week nog wel even langs gaan wat de reden daar van is. Zo hebben we vanmiddag 8 kwekers gehad en is de eerste indruk goed maar met hier en daar nog wel een ?  Morgen een nieuwe dag.

Dinsdag 18 november

Vanmorgen bij vertrek was  het nog zonnig maar nog voordat we Nagaoka uit waren regent het pijpestelen. En eenmaal bij Katsumi aangekomen begon het ook te onweren met een aantal flinke klappen. Met door Katsumi uitgedeelde paraplu’s konden we de Koi buiten nog wel droog bekijken maar de regen maakt het wateroppervlak zo onrustig dat  we besloten om verder te rijden.

Zo is de weg vervolgd naar Kase die juist bezig waren met het selecteren van de Tosai. Na een blik in één van de Nisai bakken heb ik een net gepakt en heb er een aantal Doitsu variëteiten uitgehaald. Na een laatste selectie zijn er 10 stuks overgebleven, van de al om bekende Kase Metalic mix en daar bij een enkele uitzondering.


Na Kase zijn we via Aoki waar overigens niets voor ons tussen zat bij Marahiro terecht gekomen.Hier zijn uit de grote vijver 2 Chagoi gebowld en bewonderd in opdracht van de klant, 2 machtige vissen met dito prijskaartje dus is enige bedenktijd wel gepast. Wel heb ik nog een bowl gevuld met enkele Ki Utsuri en GR Chagoi welke mee komen naar onze nieuwe winkel.


Na de Lunch zijn we gelijk door gereden naar Marudo voor de zoekopdracht. In de over volle bakken mega grote Chagoi viel het oog van Bjorn weer op een GinRin Chagoi en zijn er meerdere gebowld. En na wat stevig onderhandelen is het gelukt 4 grote Koi aan te kopen. GinRin Chagoi 74 cm , Chagoi 86 cm en een Yamabuki 72 cm allen voor klanten. Maar ook een GinRin Chagoi 81 cm voor de winkel en wellicht nog een keer terug voor nog meer spektakel.


Er is aardig wat tijd verstreken maar nog tijd genoeg om even langs Choguro te gaan voor Platina die ik na het bekijken nog niet koop. Iets verder op zit Yamazaki waar ik wel 5 Platina en 5 Doitsu Hariwake weet te selecteren. Zoals vaker bij Yamasan nette vissen voor een nette prijs wat zeker niet onbelangrijk is.


Op de terugweg even bij Captain Iglo ofwel Hirasawa in zijn fabriek langs geweest maar de tijd was helaas op. Op een dag als deze begint het zo rond 16:00 te schemeren en nog geen half uur later is het pik donker dus op naar morgen een dagje Nagoshi.

Woensdag 19 november

Zoals reeds gemeld vanmorgen na het ontbijt eerst even 2 uurtjes in de auto voor een dagje Nagoshi all inclusief !!!  We krijgen eerst groene thee omdat we uit beleefdheid altijd bedanken en zeggen dat het lekker is maar zien ook dat de tijd verder loopt. Dus wordt na de thee eerst de boel grondig bekeken tot en met de  Tosai.

Maar we starten met een zoekopdracht voor een klant en het oog valt op 2 Nisai Kohaku. Ze zitten in de duurdere klasse maar gaan eind november ook nog met een regio wedstrijd mee doen en het zijn volgens de kweker dan ook echte kans hebbers.  Mocht het wat worden dan laten we het U zeker even weten want dit zijn echt 2 toppertjes !!!

Na deze 2 Kohaku bowlen we verder  in de grote Nisai bak waar uit een selectie van een stuk of  20 er 10 overblijven die ruim voldoen in kwaliteit. Ook al zwemmen er 400 Nisai en denkt met gemak het beste er tussen uit te halen valt het nog niet mee. Pas als je de Koi boven haalt en vooral in een blauwe bowl kun je pas echt oordelen of je hem/haar mee neemt of laat zwemmen. De 10 Gosanke die mee gaan halen gezien de prijs kwaliteit een dikke 9½ maar dat kunt U straks in de winkel zelf ook wel beoordelen.


Hierna is het de beurt voor 3 jarige Koi en om een doos te vullen ga ik hier van 3 stuks selecteren. Ook bij deze moet het hele verhaal weer kloppen maar weet bijna zeker dat ze  dan eigenlijk alle 3 een 10 verdienen. Een Kohaku 53 cm met een hele goede body en 2 Sanke van 55 en 52 cm met dik rood en waarbij het zwart nog verder ontwikkelen gaat en allen een sublieme huidkwaliteit. Gezien onze ervaringen die van klanten die eerder al eens een Nagoshi Tosai of Nisai hebben gekocht zijn we daar zeker van.


Na het afhandelen van het papier werk konden we gaan lunchen met de zoon van Nagoshi. Hij zal over enige jaren de scepter zwaaien over het imperium “Koi farm Nagoshi” en heeft bij Matsue dan ook een goede leerschool gehad. Willen we voor het donker thuis zijn is het dan ook echt weer tijd om na de lunch te vertrekken want overnachten hoort er nog net niet bij dus tot morgen !!!!

Donderdag 20 november.

Vanmorgen vroeg opgestaan en na een goed ontbijt  op jacht gegaan naar Koi die een aanvulling voor de winkel zijn of als zoek opdracht voor klanten. De eerste kweker Shinoda was al aanwezig en na een kleine onderhandeling ben ik ijverig aan het scheppen gegaan. Een bowl vol met voornamelijk Doitsu Sanke waaruit ik ben gaan selecteren. De eerste blijvers en afvallers is nooit het probleem maar het kiezen van de laatste 2 uit een stuk of 5 is anders. In ieder geval gaan de beste 7 Doitsu mee  en deze keer zijn het Sanke die in de meerderheid zijn.


Via Conias waar ik helaas niet de ontbrekende Showa heb gevonden ging de rit naar Hirashin. Hij was net terug van een ikeage dus hebben we daar even stilzwijgend gekeken en hem rustig zijn werk laten doen. We weten nu wat er binnen is gekomen dus indien nodig is daar nog zeker een aantal goede Koi te  weg halen.


Via Maruhide en Marusaka was de laatste in de ochtend Miyatora maar zonder resultaat. Bij zowel Maruhide en Marusaka  vond ik niet de gewenste Doitsu en bij Miyatora wil het ook bijna nooit lukken met aankopen. Zo doende was het tijd  voor een lunch in de bergen !!!

Na de curry rijst   zijn Nagashima en Yamajyu bezocht maar ook hier niet de gewenste vis en reden we naar een nieuwe kweker. Kanezo is de naam en is maar een kleine kweker die op dit moment wel een nieuw vishuis laat bouwen. Hij doet het samen met zijn zoon en zeker niet verkeerd wat te zien is aan de Koi die er zwemt. Voor Showa gebruikt hij Dainichi ouderdieren en dat is te zien maar het grootste geheim zijn toch wel de Doitsu Kin Showa. Nu zwemt daar alles nog in één bak  wat het bowlen niet gemakkelijk maakt want er zitten Tategoi tussen die erg boven het budget zijn. Uit eindelijk heb ik 5 Showa en 1 Doitsu Kin Showa weten los te peuteren allen stuk voor stuk vissen met potentie.Weer een beetje bekomen rijden we door de bergen waar in de verte het eerste sneeuw al is te zien van dit winterseizoen. Susuzei is niet aanwezig en bij Kanno vinden we niet de juiste Koi terwijl Kansuke wel de juiste Koi heeft maar niet de juiste prijs. Hij gebruikt de Sakai Hiroshima bloedlijn en dat zie je ook duidelijk terug in patroon en prijs !!! Maar ondertussen genieten we gewoon ook een beetje van de rit door de bergen wat ook geen straf is.


Met een tussenstop bij Kawakami is als laatste Dainichi bezocht als kers op de taart van vandaag. Onbetaalbare vissen en een beteuterde Shigeru Mano zeker vandaag. Gisteren is er een Momotaro Koi verkocht op een veiling voor ¥ 26.000.000 of wel een kleine € 200.000,00 en heeft daarmee Dainichi weer verslagen. Verder gewoon hele mooie buffels die voor velen altijd een droom zullen blijven. Morgen de laatste dag om de punten op de i te gaan zetten.

Vrijdag 21 november

Het is de laatste dag hier en na het ontbijt rijden we als eerste naar Marushin de kweker waar we maandag zijn gestart. De Ginrin Variëteiten bij Marushin zijn erg goed dus is het gelijk maar scheppen en zie ondertussen steeds meer leuke Koi voorbij komen. We maken een wereld deal en zo worden het 15 stuks met GR Shiro Utsuri, GR Goshiki, GR Tancho Shiro, GR Showa, Benigoi ,Showa en een Koromo.Het is mooi weer en de temperatuur liep al op door het vangen van de Nisai maar de zon deed er nog een schepje boven op. Na het vast leggen van de aanwinsten heeft Marushin nog een sample van zijn standaard Tosai laten zien. Deze zijn ook super dus goed om te weten voor het voorjaar als er kleine Koi besteld gaat worden.

Op weg naar de tweede kweker op de lijst reden we langs het veilinghuis waar ze een veiling aan het voorbereiden zijn. Dus maar even uitgestapt om te zien wat er zoal in de drijvende baskets aangeboden wordt. Tijdens de veiling worden de baskets door het veilinghuis gesleept waar de bieders een bod doen en als het goed is zijn de Koi voor het verlaten aan de andere kant verkocht. Het zijn wel erg veel Koi en er zitten leuke exemplaren tussen !!!!!

Na het tussendoortje zijn we bij Marihiro aangekomen voor nog enkele Koi voor klanten. Hij vertelde ons dat er nog Nisai geoogst ging worden en het was goed te zien dat het ook zo was. Hij is altijd erg enthousiast en helpt graag wat dozen vullen met bijzondere Koi met bijzondere namen maar ik kan de verleiding goed weerstaan. Ik hou het op 2 dozen met een aantal bijzondere Koi maar ook nog een aantal zeer nette Tancho waar altijd wel vraag naar is.

Zo zitten we al weer dik in de middag maar de bakken in de winkel zijn goed gevuld en zullen alleen nog wat kwekers gaan bezoeken waar we nog niet geweest zijn. Na een curry bij de Filipijn gaan we langs Isa waar niemand aanwezig is maar de deuren wel open zijn. We lopen wat vishuizen en vergapen ons even bij een bak met Koi van 70+ cm en zijn Tosai.

Het mooie weer helpt ook wel mee om de week af te sluiten want bij NND staan wat bassins buiten dus kunnen rustig in het zonnetje blijven staan. De Koi die hier in zwemmen zijn gisteren geoogst en gaan na het selecteren naar binnen. Fuji Oomo die er bij is komen staan verteld nog het een en ander en wij luisteren aandachtig toe. Mooie verhalen net zoals Bjorn die met mij mee is te horen kreeg toen hij daar 2 jaar geleden een 62 cm grote Showa heeft gekocht. Voor ons staan nu de puntjes op de i en gaat de terugreis aanvangen. Hou de website in de gaten want zodra de Koi binnen zijn laten we dat gelijk weten. Groetjes en tot in de winkel !!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *