Japanreis Februari 2014

Reisverslag: Blijf op de hoogte van onze nieuwe aanwinsten en avonturen.

Dinsdag 26 Februari

Dinsdag 26 Februari ben ik aangekomen in Japan en wel de stad Nagaoka. Het was een lange reis en zo laat in de middag niet echt de tijd gehad om nog een kweker te gaan bezoeken. Dus na het inchecken in het hotel wat hier midden in de stad staat was het tijd voor een opfris beurt en te gaan eten. Voor ons als toeristen die geen woord Japans kunnen lezen hebben ze het wel heel makkelijk gemaakt en kun je gewoon dat aanwijzen wat er lekker uit ziet. Eigenlijk net als in onze winkel waar je de Koi aanwijst die je mooi vind. Morgen is het wel vis dag en zal vanuit Nagaoka de omgeving worden afgezocht naar Koi.

Woensdag 27 Februari

Vandaag de eerste echte dag om Koi te bekijken en daar waar gelijk handelen het beste is dan ook gelijk in te kopen. Na het ontbijt op pad gegaan om een hele reeks kwekers te bezoeken en zoals vaker de eerste dag het geval is waren het er vandaag maar liefst 14.

Als eerste langs Isa om zijn Jumbo Tosai Showa te zien die helaas niet als handpick zijn te verkrijgen maar alleen in een mix. Het zijn hele goeie vissen met een enorme body wat het al bijna zeker maakt dat er een doosje mee komt.

Hirasawa is daarna bezocht om zijn enorme partij Koi te aanschouwen. De prijs/kwaliteit en de enorme variëteit kunnen de oorzaak zijn dat ik hier nogmaals langs ga. Nu waren ze druk met de voorbereiding van een shipment.

Alhoewel ik al 2 jaar niet echt slaag bij Conias is een kort bezoek de moeite waard. En dan niet voor Nisai maar de enorme hoeveelheid Tosai. Hier zaten wel hele mooie Goshiki tussen ik maak geen kans om zelf te mogen selecteren. In de komende dagen moet ik me maar eens gaan beraden of er niet iets anders mogelijk is.

Vandaag dan ook eindelijk het nieuwe vishuis van Maruhiro bezocht en het ziet er goed uit. Er zaten een aantal Ki Utsuri in zijn bakken maar omdat hij er zelf niet was kon er niets gekocht worden dus zijn ze op het verlanglijstje gekomen.

Er stond een afspraak bij Isa Kazuhiko gepland maar die was er nog niet en konden we eerst langs Miyaishi en Kawakami. Bij beide zat wel het een en ander maar heb ik nog niets gekocht. Bij Isa was het dan wel gelijk raak want daar zaten tegen een hele goeie prijs een aantal Ki Utsuri. Na het af vangen zaten er 17 in de bowl voor de laatste selectie. En na een nog iets betere prijs te hebben gekregen gaan er straks 11 in een doos die richting Purmerend komen.

Torazo zat op de route en hij was aanwezig dus konden we daar naar binnen. De oudere Koi waren echt uit gedund maar er zaten bakken vol Tosai. Helaas gaat hij eerst zelf nog selecteren maar het goede nieuws is dat hij daarbij nog even aan mij denkt. Afgesproken is dat er een doos met Kohaku en Tancho op de foto worden gezet en dat het dan per Email kan worden afgehandeld. Dus als hij zich aan zijn woord houd en de Koi op de foto er goed uit zien zullen deze dan ook voor eind Maart binnen komen.

Bij een bezoek aan Otsuka ben ik blij dat ik de Ki Utsuri al binnen heb want hiervan had hij alleen nog maar Sansai tegen een hoge prijs. Helaas waren de Nisai zo goed als uitverkocht en zal ik ergens anders op zoek gaan naar een leuke mix.

Izumiya de Yamabuki kweker was er zelf niet maar toch even naar binnen gelopen. Zijn Nisai zitten op een andere locatie dus mocht ik nog op zoek zijn de komende dagen is dat een optie.

Op naar de volgende en dat was Aoki waar we hartelijk zijn ontvangen. Er bestaat een mogelijkheid om uit zijn Tosai te selecteren maar doe dat vandaag nog niet daar ik nog hoop heb op Conias. Er zitten ook nog een aantal hele mooie Nisai die de moeite waard zijn maar wil eerst nog elders kijken.

Door de bergen gaat de route verder naar Katsumi maar omdat wij wat meer tijd hebben is Kase even bezocht. Van hem stonden Beni Kumonryu op de stocklist maar vond ze toch wat tegen vallen. Wel mixen met Tosai gezien en daar een notitie van gemaakt. Zo ging de tocht verder naar Katsumi om te zien wat daar te halen valt. Veel van zijn verkoop vijvers staan buiten maar alles zwom lekker in het verwarmde water. Ook hier wat leuks gezien maar niets gekocht en hebben we maar even koffie gedronken. Hij vertelde ons over een bevriende nieuwe kweker en de interesse was gewekt dus daar maar even op af gegaan.

Sato San is de nieuwe kweker en eigenlijk een persoon met een bekend gezicht. Sato San heeft jaren gewerkt bij Sakai Matsunoske en vandaar ook zijn liefde voor Sanke. Hij werkt met ouder dieren van Sakai Fish Farm en Sakai Matsunosuke wat een goed huwelijk blijkt te zijn. Van zijn Jumbo Tosai zijn er een aantal gebowld met de melding nog niet te koop omdat hij eerst nog moest selecteren. Ik hoop dat  van de week tijd heeft om dat te doen want deze hebben de eerste plaats veroverd op mijn verlanglijstje. Met een big smile heeft hij nog even wat Nisai laten zien van een super kwaliteit met het sumi er dik boven  op maar niet goedkoop. Na dit watertanden richting hotel gereden om nog even na te dromen. Morgen een dagje Nagoshi dus een dagje meer Koi.

Donderdag 28 Februari.

Vanmorgen om 7 uur vertrokken 145 km richting het zuiden om een bezoek aan Nagoshi te brengen. Na aankomst eerst even gekeken waar mijn interesse naar uit gaat en even na 9 uur kon ik aan de slag. Als eerste de Tosai van hoge kwaliteit laten afvangen om daaruit te gaan selecteren. Dit jaar een veel bredere mix en is de deal gemaakt voor 3 dozen 135 stuks waaronder Kohaku, Sanke, Shiro Utsuri, Tancho, Aka Matsuba, Asagi en een paar Kujaku. Het is dan ook weer een ochtend vullend programma in de warme kas maar ook weer lastig om uit de grote hoeveelheid de beste te halen wat dan ook zeker goed gelukt is.

Na dit waterballet was het tijd voor Nisai en had dan ook al gezien dat er Benigoi tussen zat. Iets minder groot dan vorig jaar maar de kleur spat er vanaf  en zijn er 7 Benigoi en 1 Aka Matsuba die ik tegen kwam geselecteerd en zie zelf mooi rood is niet lelijk.

In de bak waar veelal Sansai zwemt zaten ook een aantal Nisai Shiro Utsuri die ik van dichterbij wilde zien. En van 7 stuks in de bowl waaronder 1 Sansai zaten dus 2 Tategoi die beide nog even in Japan mogen blijven want het budget van deze twee lag te hoog. Zo zijn er 5 Shiro Utsuri van 40 tot 43 cm die een stempel in hun paspoort gaan krijgen.

De bak ernaast gelegen zat aardig vol met hoge kwaliteit Gosanke maar omdat ik Sato San van gisteren nog niet vergeten ben heb ik er met toezicht houder Nagoshi 10 stuks Kohaku gebowld. Na wat nameten in verband met transport kreeg ik een hele goeie prijs te horen als ik 2 boxen zou nemen. Dat houd in na één Kohaku weer terug te hebben gezet er straks 9 stuks van 43 tot 51 cm zijn te bewonderen in Purmerend. Dus ook dit jaar weer genoten en met succes in kunnen kopen bij Nagoshi.

Ook nu hebben de aangekochte Koi weer een uitstekend privé verblijf tot het moment van verzenden.

De tijd vliegt op zo’n dag als deze en zou het krap worden om nog een kweker te bezoeken vandaag. Dus hebben we de terug route even anders gedaan en reden we nu langer op de weg langs de Japanse zee. Dus Mischa heeft ook weer eens wat sightseeing in Japan kunnen doen wat leuke plaatjes oplevert en voor hem zelfs nieuw de aapjes langs de weg tegen komt. Morgen weer meer Koi jacht in Niigata.

Vrijdag 1 Maart 

Vandaag gaat de speurtocht weer verder hier in het Niigata gebied en zo reden we eerst naar Oofuchi. Het laatste stukje was even krap maar is natuurlijk wel gelukt. De prijs van Nisai was me iets te hoog al waren het wel goeie Koi en zo ook de Tosai  welke veel varëteiten heeft dus is er niets geselecteerd dus konden we eigenlijk we snel weer.

Op weg naar Miyatora nog even bij zijn broer Miya langs geweest die ook een klein vishuis heeft. Maar bij beide zat niets wat ik ergens anders niet gezien heb en is Marusaka aan de beurt. Hier veelal doitsu variëteiten en heb de jas maar alvast uit getrokken omdat ik wel een aantal Koi wilden bowlen. Het was erg warm maar heb uit 2 bassins het beste er uit gehaald waarna er nog enkele terug zijn gezet tot dat er nog 21 overbleven. Een mix met Ditsu waaronder Gosanke, Hariwake, Yamatonishiki en Kikokuryu.

Hierna verder langs Isa Kazuhiko waar ik van de week de Ki Utsuri heb gekocht omdat ik het andere vishuis ook nog even wilde zien. Na dat ik zag dat er geen Asagi zat in tegen stelling van vorig jaar even bij een van de Hirasawa huizen langs gereden. Nooit op slot dus naar binnen is geen probleem. Je zult er nooit een lege bak aantreffen en nu ook niet eigenlijk niet normaal wat hij heeft zwemmen. Later deze week zal ik nog naar het grote vishuis terug keren om wat Asagi, Shusui en ander soorten te bekijken.

Helaas heeft Suzuki vandaag geen tijd om alles voor te bereiden maar maandag kan ik daar zelf uit zijn Tosai selecteren. Zo kwam het dan ook niet verder dan een blik in de keuken en weer verder te gaan naar Hosokai. Jaren kom je er al maar is het “het net niet” en nu zag ik toch wat mooie Koi waar ik naar op zoek ben. Dus na de koffie en een lekker speculaasje kon de jas weer uit. Een aantal  nog niet gefinishte Koromo maar ook Goshiki moesten er aan geloven. Na beraad selecteren en nog eens bekijken zijn er 4 koromo en 3 Goshiki overgebleven die mee komen. Terwijl de kat nog even een Tosai kreeg kon de jas weer aan om verder te gaan.

Het is al weer wat later in de middag maar ben nog op zoek naar Jumbo Tosai die ik zelf mag selecteren en zo hebben we bij 2 kwekers waar het mogelijk is even rond gekeken. Eerst bij Marudo voor Sanke en daarna bij Ikarashi Kazuto voor Showa en Kohaku. Beide zijn vandaag niet aanwezig maar ik heb gezien wat het aanbod is dus ga liefst bij beide graag nog even langs.


Vandaag weer een mooie aanvulling een hoop gezien en heb nog de tijd dus raak niet in paniek. Hoop ook nog snel een antwoord te krijgen of er bij Sato San nog een mooie deal te maken is en wie weet hoor ik dat morgen.

Zaterdag 2 Maart.

Het sneeuwt vandaag en gaat het allemaal in de eerste versnelling en dat is nog niet het enige want de Sato San Sanke gaan niet door. De prijs die hij door had gegeven was voor de hele bak en selecteren van 2 dozen kwam op het die voudige en dat is niet wat ik er voor wil betalen. Maar niet getreurd er is meer Koi te koop en is er begonnen bij Hirasawa. Omdat er nog andere klanten bezig zijn begint deze dag met Sansai. Er worden een aantal Koi gebowld en soms weer één omgeruild omdat een ander net weer iets beter is en dan vooral de body maar het eind resultaat mag er wezen. In de 60+ zijn 2 Kigoi, 1 Aka Matsuba, 2 Hi Utsuri en in de 50+ 1 Kujaku over gebleven en stuk voor stuk enorm goeie vissen, maar dat kunt U ook zelf zo rond Pasen beoordelen.

Zo gaat net als de tijd het scheppen ook weer verder bij de Nisai want de klanten waren inmiddels vertrokken. Uit 6000 vissen een paar doosjes halen is nog niet makkelijk en kost wat tijd maar dan heb je ook wat. Vaak zie je iets voorbij gaan en op het moment dat je hem of haar beter bekijkt in een bowl valt ie toch tegen. Ik denk dat er in mijn geval zeker 200 vissen zijn gebowld om er 50 over te houden. Maar zoals ik al eerder zei dan heb je ook wat en ook dit resultaat mag er wezen. 50 Nisai met Shusui, Asagi, Showa, Kohaku, Hi Utsuri, Kujaku en nog wat speciale Koi komen naar Waterland. Helaas zit er wat schittering in enkele filmpjes maar een lichtpuntje is dat foto’s nog voor ik vertrek staan onder KOI net als vele andere aan gekochte Koi.

De tijd was inderdaad ook doorgelopen en waren we iets te laat bij onze volgende afspraak. Bij Ikarashi Kazuto kon ik nog selecteren uit de HQ Tosai en dat ging net iets sneller. Eerst is de vijver af gevangen en daarna het beste er uit gehaald en daaruit is nog een keer het aller beste geselecteerd. 25 Jumbo Tosai met Gosanke en een paar Goshiki zijn er over gebleven met enorm veel potentie en body.

Het sneeuwt nog steeds en in de bergen is het ondanks sneeuwbanden rustig rijden. En zo zijn we ook bij Yamazaki langs gegaan maar niet de Nisai gevonden die ik nog zoek. Zijn Tosai huis zit wel barstens vol en dat blijft een prachtig schouwspel.

Nadat we onderweg nog een blik hadden geworpen in het vishuis van Hirashin zijn we bij Maruhiro aangekomen. Nu was er zelf ook en heb hem naar de prijs gevraagd van Ginrin Benigoi dus ging hij aan de slag. Zo als gewoonlijk laat hij dan graag meer zien dan het gevraagde met de woorden High Quality bij elke Koi die hij vangt. Helaas was de prijs er ook naar en heb ik ze terug laten zetten. Even goede vrienden en een speculaasje voor het gedane werk heb ik hem gedag gezegd. Zo is de laatste kweker van vandaag bezocht en gaat de reis verder naar het hotel. Morgen is het zondag en zullen we zien wie er wel aan het werk is en wie niet.

Zondag 3 Maart.

Het is zondag en rustig op straat en onderweg richting Ojiya staan werknemers van auto bedrijven het sneeuw van de auto’s te vegen. In de 24 uurs economie die hier is zijn ook deze alle zondagen open dus hopen dat wij ook terecht kunnen bij kwekers. Eerst nogmaals naar Hirasawa om wat papieren af te handelen en nog een blik werpen in zijn voorraad. Ik had gisteren al wat gezien waar ook een klant naar op zoek is dus is er een bowl klaar gezet. Als zoekopdracht geen gemakkelijke opgave maar met overtuigende woorden van de oude Hirasawa zelf  een selectie kunnen maken. 3 Ginrin Kigoi , 1 Doitsu Aka Muji en een Benigoi die weer goed op kleur komt met goed voer gaan binnenkort een trans-atlantische vlucht maken.

Daarna zijn in een sneltreinvaart kwekers bezocht waarvan sommige voor de tweede keer om te onderhandelen.  Choguro, Yamazaki, Tsuna, Kanno, Miyatora, Miyako, Marusaka, Maruhide, Hirashin, Torazo, Miyaishi en Conias zijn allen bezocht. Nu is het niet zo dat ze ook allemaal aanwezig waren maar hier in Japan staan de meeste deuren altijd open en kun je in ieder geval naar binnen. Bij geen van deze kwekers is dan ook maar iets gezien wat een aanvulling zou kunnen zijn.

Voor de zekerheid is toen Shinoda gecheckt en die was er gelukkig wel. Ik had interesse in zijn Doitsu en daar de prijs oke was er 12 van in een bowl gezet. Omdat er 7 in een doos gaan heb ik nog gekeken of er meer in zat maar was het verstandiger om er 5 terug te zetten. Zo heb ik 7 schitterende Doitsu Showa en Doitsu Sanke van hele goede kwaliteit die ik aan de voorraad kan toe voegen.

Na de lunch zijn Maruhiro, Yamajyu en Ikarashi Kazuto nog even bezocht. Bij Kazuto was het in een ander vishuis als waar ik gisteren de Tosai heb kunnen selecteren. Hier zit wat Nisai maar ook Sansai en ouder dus was het wel even interessant hoe de Tosai er later uit kunnen gaan zien. Ik heb er maar een filmpje van gemaakt want het zijn echt Top Koi !!!!

Via Sakai Matsunosuke, Nagashima, Kaneko, Dainichi, Suda bij Aoki terecht gekomen maar daar was niemand aanwezig. Hier wilde ik nog een blik werpen tussen de Nisai vor aparte soorten wat omdat de deur op slot zat niet mogelijk was. De winkel raakt al goed gevuld en zoek alleen nog speciale vissen en heb nog één dag te gaan. Nu was het tijd om terug te gaan naar het hotel en staat morgen de eerste afspraak gepland bij Suzuki waar ik uit zijn Tosai mag selecteren.

Maandag 4 Maart.

Laatste dag en laatste kans voor mij om vandaag voor de laatste aanvulling te zorgen ofwel mooi Koi die toegevoegd waarde hebben. Zo stond de eerste afspraak bij Suzuki die een hele mooie Tosai mix heeft en waar ik de betere zo niet de beste uit mag halen. Alles was  al goed voorbereid en kon ik gelijk gaan zitten om uit volgens kweker opgave van meer dan 2000 Tosai te selecteren. Al zittend en af en toe de benen strekken vanwege het kleine krukje heb ik ze bijna allemaal gezien. Uiteindelijk komen er 180 van deze Gosanke , Doitsu Gosanke een aantal Koromo en enkele Doitsu Benigoi mee. Van mijn selectie heb ik 2 x een sample gemaakt op film om te laten zien dat de kleurtjes er af spatten.

Tijdrovend maar geweldig dat het kan zijn we naar de volgende kweker vertrokken. Gisteren was hij niet aanwezig maar vandaag kan ik terecht bij Aoki waar ik al eerder Doitsu met leuke patroontjes had zien zwemmen. Ik had iets meer tijd nodig dan gepland maar je ziet er ook zoveel en je wil tenslotte waar voor het geld. De oude Aoki kwam ook nog even buurten en keek goedkeurend naar de bowl. Nu kan ik ze wel allemaal bij naam gaan noemen maar ik hou het er op dat het 16 stuks Aoki Doitsu mix is. Stuk voor stuk apart en denk dat deze bij velen in de smaak zullen vallen zelfs al op het filmpje.

Zo was het al begin van de middag en wilde ik graag naar Kobayashi de Shiro kweker. Met een kleine omweg zijn Katsumi , Kase en ook Ikarashi nog bezocht maar is er niets gekocht. Dus nog maar wat verder richting Tokyo waar Koide ligt gereden. Bij aankomst zie ik al gelijk dat het wat minder is dan vorig jaar en hij zelf kon dat bevestigen. De Oogst van 2012 was in aantal een stuk minder en daardoor ook de Shiro van hoge kwaliteit. Zo komt aan mijn inkoop een eind en kunnen we terug naar Nagaoka wat nog ruim een uur naar het noorden gelegen is. Komende nacht vertrek ik om half 4 uit het hotel en ga dan naar Narita airport zodat ik dinsdag avond weer thuis ben. De exacte datum van tranship is nog niet bekend maar in ieder geval voor eind Maart zullen ze binnen zijn en live te bewonderen.

Sayonara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *