Japanreis Maart 2012

Donderdag 01 Maart

Vanmorgen (29 Februari) in alle vroegte vertrokken naar Schiphol om vandaar via Parijs naar het Oosten te vliegen. Wegens de mist hadden Bjorn mijn reisgenoot en ik nog enige vertraging maar na 16 uur vliegen zijn we in Japan geland. Na de paspoort controle werden we opgewacht door een chauffeur die ons na een autorit van 4 uur bij ons hotel in Ojiya heeft afgezet.

Maar na inmiddels 23 uur onderweg te zijn was er gelukkig nog wel tijd om Koi te zien. Onze agent Mischa bracht ons bij Katsumi die ons ontving bij zijn vijvers midden in de sneeuw maar door middel van bronwater op ongeveer 23 graden wordt gehouden.

De reis moet ons bij voor mij onbekende kwekers brengen en dit is er gelijk een daarvan. Hij heeft voldoende Tosai maar bovenal ook Nisai die op het verlanglijstje staan waaronder Hi Utsuri dus is de kans dat ik hier terug kom zeer groot.Niet ver weg zit Kase waar ik in Oktober al was geweest maar wilde toch nog even naar de Tosai kijken. Hiervan heeft hij voldoende die op een stocklist staan dus kan ik deze wanneer ik wil bestellen.Hij heeft een mooie mix met veel doitsu en die staan dan ook genoteerd gezien deze ook van hoge kwaliteit zijn.

Ondertussen is het al 17:00 uur en gaan weer richting Ojiya. Tijdens een Japans maaltje wordt de eerste afspaak voor morgen vast gelegd en dat is Torazo. Conclusie van de eerste dag na een lange reis is dat het begin heel wat goeds beloofd.

Vrijdag 02 Maart

Torazo is vandaag de eerste kweker die we gaan bezoeken dus zijn we daar voor de Tosai naar toe gereden. Deze jonge Koi zijn dit jaar heel erg goed en hebben een super huidkwaliteit. Er zijn er maar liefst 50 geselecteerd waaronder een aantal mooie Tancho’s.

Na dit spektakel nog even de meerjarige Koi bewonderd en op weg naar de volgende. Op 2 minuten zit Miyaishi daar waar ik in Oktober nog in de bakken stond te selecteren lag nu meters sneeuw. Nog even binnen gekeken maar daar zat niets voor ons tussen.

Weer een paar minuten verder kwamen we bij Sakazume die net bezig was om Tosai voor een shipment in te pakken. Ik heb nog een foto van zijn Koromo kunnen maken en hem verder aan het werk gelaten. Nisai is al 2 jaar niet gelukt en ook nu zag ik al dat de keuze niet groot genoeg was om er wat tussen uit te pikken.

Door naar Otsuka waar ik voor Ki Utsuri zou gaan kijken. Ik heb er daar 4 van gebowld die mee komen en daar een mooie lichte Chagoi bij gezet.

Afgelopen jaren heb ik ook meerdere dozen Nisai mix kunnen kopen maar er zijn er meer die deze goede prijs kwaliteit Koi willen dus moest ik gelijk beslissen. Met wat hulp van Otsuka hebben we er 24 tussen uit kunnen pikken die met dezelfde zending mee komen.

Wat hoger in de bergen zijn we langs Mano gereden en omdat hij er niet was door naar Takatatsu. Voor mij weer een nieuw gezicht en hij heeft zeer goede Koi maar iets te hoog van prijs. We hebben met hem nog een blikje koffie gedronken en gingen weer verder op pad. Yamajyu moest er aan geloven die super Ochiba en Shusui had zwemmen. Er moest wat onderhandeld worden over de aantallen maar het lukte om 70 Ochiba en 30 Shusui te kopen. Hij heeft dan ook op mijn verzoek van beide een sample gemaakt zodat ik deze alvast kan tonen. Vooral de Ochiba zijn Top met enkele hele mooie Doitsu.

Na de lunch bij Marukyu ,Kanno en Marusho langs gegaan waar alleen even is rond gekeken en niets is gekocht. Maar als je er toch langs komt loont het de moeite om even binnen te lopen want je weet maar nooit. Het is dan ook helemaal niet vervelend om zoveel Koi te zien en daarbij is het ook weer genieten van al het sneeuw wat is gevallen.

Op weg naar Dainichi ook maar bij Kaneko en Marudo binnen gelopen want je valt gerust een keer met de neus in de boter. En dit keer was het raak bij Marudo. Met zijn gulle lach maakte hij een aanbieding om 6 Koi van 55-65 cm te selecteren en dat heb ik dan ook aangenomen. Zo zijn er 2 Yamabuki ,2 Chagoi en 2 Kurashigoi gebowld die een enkeltje Purmerend krijgen.


Dainichi kon ook nog worden bezocht maar het kopen daar zal altijd moeilijk blijven. Of je hebt een goede smaak en is de Koi die je aanwijst verkocht of niet te betalen maar zoals vandaag het geval dat de baas er niet is en het personeel de prijzen niet weet. Maar ondanks dat blijft het mooi om zijn vele top Koi te zien zwemmen. Onder tussen is het tijd om naar het hotel te gaan met de wetenschap dat het een vruchtbare dag is geweest.

Zaterdag 03 Maart

Vandaag gaan we naar een aantal kwekers die wat verder uit de buurt zijn en zitten dus wat meer in de auto. Als eerste ging de rit naar Koda die wat hoger in de bergen zit. Vorig jaar had ik enkele Goshiki bij hem gekocht dus dacht ik die daar weer te zullen vinden. Maar wat je dan ook vaker ziet is dat het dan niet aan de verwachting voldoet en nu ook waren er niet de kwaliteit Goshiki die ik zocht. Maar wel weer een aantal mooie Kujaku en ben dus een bowl gaan vullen. Na het selecteren zijn er 9 Kujaku waaronder GinRin over gebleven samen met 3 Kikisui. Dus toch weer een aanwinst in ons assortiment.


Het had vannacht licht gesneeuwd maar er kwam nu al een waterig zonnetje wat weer een mooi plaatje geeft tijdens de rit naar de volgende kweker. We reden richting Koide waar Tazawa zijn koi annex voerfabriekje heeft. En zo als elke dag waarschijnlijk was hij bezig met het maken van voer. Alle ingredienten stonden al klaar van eieren met schaal ,oude pannekoekjes, en natuurlijk oude Koi. Toch wel een beetje voer met een knipoog. Natuurlijk ook nog naar de vissen gekeken maar niet iets gezien met een hoge wauw-factor.

Het was even rijden maar het vervolg was bij Naoto San die Tosai Shiro Utsuri had zwemmen die echt een wauw-factor hadden. Deze hebben een bloedlijn die afkomt van een Matsue Shiro Utsuri die de naam Shiro Tora draagt of wel White Tiger. Tussen de ongeveer 500 Tosai moest dan maar even naar 30 witte tijgers gezocht worden en met de zon op het koihuis was dat echt wel even zweten. Maar het is zeker goed gelukt dus komen er 30 mee met zeer goede patroontjes. Het Sumi zal in de toekomst door het hardere water in Nederland nog meer tot zijn recht komen.


Na het zweten ging de zoektocht verder langs Maruta een kleine kweker die er niet was (dus werd het een bliksem bezoek) naar Uonuma. Beide voor mij nog onbekende kwekers waarbij Uonuma veel particulieren als klant heeft. Dat was dan ook een beetje te merken aan de prijzen die best hoog liggen zo niet zo hoog als de trofeën die zijn koi huis sieren. Dus geen aankopen bij deze kwekers.

Ondanks dat Takahashi niet aanwezig was en we er niet ver vandaan zaten zijn we naar zijn Koi huizen gereden. Maar bij binnenkomst blijkt dat alle basins nog zijn afgedekt met golfplaten dus eigenlijk voor niets langs gegaan. Om een goed beeld te krijgen moet je echt goed de Koi kunnen zien zwemmen en daar dit niet het geval was ging de rit weer richting Ojiya.

Aan ons de vraag welke kweker nu en de uitvoering voor Mischa is er tijd voor een middag  Oomo en Marusyo. Na het bowlen van een aantal Showa en Sanke was het tijd voor de les evaluatie en hoe laat ik mijn Koi hard groeien want dat wil toch iedereen. Oomo spreekt goed Engels en is de les dan ook makkelijk te volgen met af en toe een gebaar of eigenlijk visserslatijn.

Aan de hand van een door Bjorn aangewezen Showa die al verkocht was aan een klant reden we naar het andere Koihuis van Marusyo. Daar zijn enkele Showa gebowld waarvan een die bijna een kopie was van de verkochte Showa. Het gaat hier om een 3 jarige van maar liefst 64 cm die straks haar baantjes in Nederland gaat zwemmen. Want ook door de medische keuring slaagde “zij” met vlag en wimpel. Ja en toen zat de tijd er alweer op en gaan we naar de Zondag die voor enkele kwekers als rustdag wordt beschouwd. Mocht het doorgaan dan zal morgen als eerste Nagoshi worden bezocht die hier 160 km vandaan zit.


Zondag 04 Maart

Voor vertrek heb ik nog even 2 foto’s gemaakt van het uitzicht wat ik zie als ik de gordijnen open doe. Ja vandaag weer een mooi kleurtje en heb er weer erg veel zin in. We hadden een rit van 160 KM voor de boeg om weer bij een kweker langs te gaan waar ik nog niet eerder was geweest. Tijdens de rit richting het Zuiden met ongeveer 15 KM aan tunnels merk je dat het sneeuw wat er nog ligt behoorlijk af neemt. Ook rijden we langs de kust met uitzicht over zee en na goed 1½ uur komen we aan bij Nagoshi.

Na wat door de vishuizen te zijn gelopen en behoorlijk enthousiast geraakt bied hij aan om uit zijn HQ Tosai Sanke te mogen handpicken omdat Mischa ook wat boxen nodig heeft. Daar er veel tijd in gaat zitten kan het niet altijd of is de prijs heel hoog. Na dat de voorbereiding was getroffen konden we beginnen met in dit geval voor mij 30 Koi uit 1500 stuks te halen.


Het is een ochtend vullend progamma maar dan heb je ook wat ,30 stuks van zeer hoge kwaliteit Sanke en een Shiro Utsuri voor de heb. Hieruit heeft Nagoshi nog zijn top 5 er uit gehaald die zeker als Tatagoi bestempeld kunnen worden. Hier had een filmpje moeten staan maar waarschijnlijk heb ik het knopje niet ingedrukt. Eind Maart live te bewonderen.

Na het opruimen van alle toebehoren zijn we eerst met Nagoshi en de hele groep wezen lunchen. Omdat ik meer Koi die op mijn lijstje staan had gezien is het bowlen en bekijken dan ook voortgezet. Allereerst de Benigoi die als ze net zo mooi en groot worden als hun moeder in ieder geval geen goudvis mogen worden genoemd. 5 stuks die tegen het rood aan zitten zijn er uit 8 stuks over gebleven en zijn ook apart gezet.


En dan zijn we toe aan de Sansai dus weer een aantal bowls klaar gezet om te zien welke we in ons prive vijvertje toe voegen. Er zwemmen zeer goede Koi in veel variëteiten met een goede huidkwaliteit en body. Zo zijn er achter eenvolgens te voorschijn getoverd een; Shiro Utsuri van 56 cm met een donker maar goed patroon.

Maruten Sanke 65 cm waarvan het Sumi nog verder moet ontwikkelen waardoor de koptekening wat rommelig over komt op de foto.

Een Sanke van 70 cm waarvan het Sumi patroon ook nog in ontwikkeling is en dat moet met de hardheid in Nederland helemaal goed komen.

Kohaku 65 cm met een body om van te smullen en als het op de foto niet goed te zien is kom dan maar eens kijken eind Maart.

En last but not least een geweldige Shiro Utsuri van 60 cm. Ze is genet en gebowld maar geen teken van stress met nog steeds het wit zo wit waar Shiro voor staat.

Na het vangen van deze 7 geweldige dames was het tijd om de terugreis aan te vangen want inmiddels ver na 15:00 uur zal dit vandaag de enigste kweker zijn die we bezoeken. We nemen dan afscheid van Nagoshi, een laatste blik in mijn goed gevulde prive vijvertje en reden weg richting met onderweg nog een blikje koffie. Het was weer een top dag !!!!!


Maandag 05 Maart

De tijd gaat snel en er zijn nog 2 dagen te gaan om te zoeken naar Koi die niet mogen ontbreken. Het is gisteravond gaan regenen en nog niet op gehouden dus de regenjas kan aan als we op pad gaan. Vandaag weer in de achtertuin van Ojiya dus zal het niet bij 1 kweker blijven. Mischa brengt ons naar Miyatora en daar worden de Tosai bekeken alvorens we naar de Nisai gaan. Naar mate het seizoen gaat beginnen zie je net als hier dat de spoeling dunner wordt. We kopen niets, zeggen hem vriendelijk gedag en rijden weer verder.Overal zie je dat men sneeuw aan het opruimen is en het verspreiden ervan zodat het sneller ontdooit.


Het terrein van Hirasawa wordt betreden waar we eerst eens bij Maruhiro binnen lopen. Ik zou nog wat GinRin kunnen gebruiken dus bowld hij een aantal Koi. De maat van de Koi is niet echt wat ik zoek en is het tijd voor het gebruikelijke kopje koffie die we niet afslaan. Zijn vader zit er ook bij dus de meegenomen speculaas is snel ontdekt. Dus na het bakkie lopen we met hem mee naar zijn Koi fabriek. Langs de grote vijvers worden zijn Koi bekeken en vraag hem of het mogelijk is om 3 Koi te bowlen. Zo zijn er 3 GinRin Koi van 50+ cm in terecht gekomen en om dat het een zoekopdracht betreft maak ik foto’s en een filmpje van deze. Het is dan ook nog niet zeker of deze mee komen maar ze staan er goed op. Terug naar de auto lopen we nog even langs zijn meer dan 200 jaar oude Bonsai welke al in bloei staan voordat we weer vertrekken.


Via het Tosai huis van Maruhiro rijden we naar Choguro die bij aankomst boven op een sneeuwbult staat om de bovenste laag te verwijderen. Hij heeft wat met sneeuw en laat ons zijn sneeuwschoenen zien en toont de foto’s van zijn sneeuw wandelingen de afgelopen periode. Maar natuurlijk worden ook zijn Platina even bekeken want daar zijn we tenslotte voor.


Het gaat steeds harder regenen en gaan naar Shinoda. In November heb ik al 2 boxen Doitsu gekocht en wilde ook de Tosai even zien. Voor de leuk is er nog even een Doitsu Showa gebowld zodat goed te zien is dat hij het Doitsu  kweken echt wel onder de knie heeft.


Om de hoek zit Conias dus ook daar een bezoek gebracht aan zijn Tosai en Nisai. Hij heeft ook Doitsu Gosanke zwemmen maar het gras van de buren vind ik groener. In tegenstelling tot andere jaren zat er maar een enkele Goshiki wat echt overblijvertjes waren. Hoop volgend jaar wel weer wat meer van deze daar te vinden. Inmiddels is het middag uur al lang verstreken dus was het tijd voor de lunch. En om dat het toch van dat snotter weer was is Curry Rice een aanrader.

Na de lunch naar Yamazaki die mij bij binnenkomst bedankte voor het opnieuw bezoeken van zijn farm. Terwijl ik dacht wat hij er exact mee bedoelde begon hij over de 3 Doitsu Ochiba die ik vorig jaar op de veiling had gekocht. Helaas moest ik vertellen dat 1 van hen door een reiger is gepakt maar dat de andere 2 het super doen. Van dezelfde broed GR Ochiba die ik vorig jaar als Tosai binnen kreeg heb ik bij hem 5 Nisai gekocht en daar 4 nette Asagi bij gezet.Maruhide de volgende stop had al zijn Nisai al verkocht en is ook maar een klein kwekertje die ook werkt bij Isa. Van de Tosai was er alleen nog Kohaku maar daar had ik geen belangstelling voor.

Door naar Hirashin die een heel mooi assortiment Nisai heeft zwemmen. Na een korte onderhandeling is het mogelijk om 8 Nissai te gaan bowlen. Omdat hij een plank over zijn bassin heeft liggen is het niet makkelijk om met het net overal bij te komen. Maar met behulp van een tweede net en Bjorn is het gelukt om er van elk 2 Goromo ,Goshiki , Shusui en Yamabuki uit te halen. Let niet op het lullig bakje waar in hij ze apart zet want de kwekers hebben nou eenmaal liever meer zwem-ruimte voor de Koi dan loop ruimte in de Koi huizen. In ieder geval zijn er weer zonder nat pak 8 toppers toegevoegd.


Net als Hirashin is ook de laatste kweker Isa Kazuhko voor mij een nieuwe. En ook hier was ik weer verrast wat een hoge kwaliteit bij sommige kleine kwekers zit. Maar veel van zijn variëteiten heb ik al en ook hier moet je er eigenlijk iets sneller bij wezen wellicht al in het najaar dus wie weet. Morgen de laatste dag om te zien of er nog iets aan toegevoegd kan worden maar gaan nu terug naar het hotel. Vanavond kreeg ik een E-mail met een foto van de oyagoi ( moeder ) van de Benigoi die ik gisteren heb gekocht. Ik had hier Nagoshi om gevraagd dus bij deze.

Dinsdag 06 Maart

Het is het laatste ontbijt geweest in het hotel en de koffers gaan achter in de auto om de laatste uren van deze Koihunt te vullen. Eigenlijk zijn we wat betreft Nisai wel klaar tenzij er iets heel moois voorbij gaat komen. Tosai kan ik op mijn gemak uitzoeken vanaf de lijst en er zullen er zijn die iets later komen. Dus gaan we nogmaals de bergen in om een aantal kwekers te bezoeken die nog niet bezocht zijn. Zo ook maar even langs Aoki en puur alleen voor Tosai die er in grote getale rond zwemmen. Je kunt er niet omheen om ook zijn 3 jaar of oudere Koi te zien en er zitten dan ook prachtige exemplaren tussen. Na een korte babbel gewoon weer verder.

Isa zit op de route dus ondanks dat er niemand is is de deur gewoon open en kunnen we naar binnen. Ik maak dan ook maar even een filmpje om te laten zien met welke passie hij Gosanke weet groot te brengen. In November zijn er al een aantal Nisai binnen gekomen die in onze vijver in de winkel verblijven. Achter ons hebben we de deur weer gesloten en via Ojiya waar nog een stocklist moest worden opgehaald de bergen aan de andere kant ingegaan.

Het is een beetje miezerig weer en komen na een korte rit bij Hosokai. Allereerst naar het Tosai huis en die zit bomvol met leuke visjes. Op weg naar beneden worden we al opgewacht door de huiskat die zich later ook binnen weer laat zien. Hij drinkt uit een van de vijvers dus het water zal wel goed zijn wat ook blijkt als we zien hoe de filters in elkaar steken die op dit moment worden schoongemaakt. Hosokai verteld ons dat de kat al 21 jaar oud is en elke dag 3 Tosai krijgt. Dat houd dus in dat de teller op een dikke 22000 visjes staat en eigenlijk een hele dure kat is. We hebben alles gezien en gaan verder.


Nog hoger gelegen zit Iwashita en toevallig was hij er zelf ook. Het is maar een klein vishuis en de andere zit op goed een half uur rijden.Weer een kweker waar ik niet altijd binnen loop omdat hij weinig aanwezig is maar wel het onthouden waard. We lopen nog even om de hoek waar Marju eigenlijk in zijn achtertuin zit, of andersom. Het is een mooie gelegenheid om vanaf zijn lokatie nog even de omgeving te laten zien.We dalen weer af naar beneden naar Izumiya en komen eerst bij zijn stieren. Deze gebruikt hij bij de Bullfight in Ojiya met veel andere kwekers met stieren als tegenstander. Ik moet zeggen dat als je ze zo ziet liggen geen vlieg kwaad zullen doen maar de verhalen vertellen anders. Verder ook het Koihuis binnen gelopen maar ik ben voorzien van Yamabuki dus gingen we verder.

In de middag vertrekken we naar Tokyo dus reden we alvast richting Nagaoka om nog een tussenstop te maken bij Marabushi. Een echte Kohaku kweker met de nadruk op echte. Eigenlijk zien we ook niet anders behalve dat een grote groep Chinezen een hele grote partij opkopen. Eigenlijk de eerste keer deze trip dat er een ander voor onze voeten loopt want het is verder erg rustig. We besluiten dan ook om niet te wachten en door rijden naar Nagaoka station. Er worden kaartjes gekocht en nemen afscheid van Mischa die ons de afgelopen 5 dagen door het met sneeuw bedekte Koiparadijs heeft geloodst. Er zijn een aantal nieuwe kwekers bij onze favorieten toegevoegd en dat was de doelstelling. Nu vanuit Narita vlakbij het vliegveld kan ik nog vermelden dat alle aangekochte Koi op 23 Maart aankomen en kunnen ze live worden bewonderd.


Sayanora !!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *