Japanreis Oktober 2011

Zondag 30 oktober

Met nog even de hectiek van 11 Maart in gedachten zijn we zaterdag na een vlucht van ruim 10 uur geland op Narita airport. Het vliegveld waarop die datum onze terug vlucht van de voorjaar inkoop een hele andere wending kreeg. Maar naar buiten kijkend een strak blauwe lucht en een temperatuur van 24 graden is dat een zonnig vooruitzicht voor de komende dagen. En met de laatste hindernis, de treinreis van ruim 4 uur achter rug zijn we aangekomen in Ojiya.

Het is inmiddels zondag en vandaag gaan we naar de Niigata Nogyosai, een grote Koi show van kwekers hier uit dit gebied. Volgens de Japanse Piet P weinig kans op zon, een enkel spatje en temperaturen die te hoog zijn voor de tijd van het jaar. Vandaag alleen maar kijken kijken en niet kopen, daarom heb ik gewoon een selectie van wat foto’s gemaakt dus gewoon genieten van kleine en hele grote Koi!!!!!!

De Grand Champion van Nogami tot gisteravond subliem maar na een sprong heeft ze haar borstvin ingescheurd (zie filmpje hieronder). Er loopt dus ook een zeer teleurgestelde Hisato Nogami rond op het terrein


Maandag 31 Oktober.

Het is een grijze dag als we vertrekken vanuit ons hotel naar de eerste kweker. Op dit moment zijn er meerdere handelaren voor Koi en om niet overal tegelijk aan te komen worden er in de regel afspraken gemaakt. Zo ook vandaag en rijden we naar Torazo voor de eerste afspraak en is het zoeken naar de levende juwelen begonnen. Niet anders dan anders is er altijd een mogelijkheid om een kweker 2 keer te bezoeken en nadat alle beschikbare koi zijn gezien komen we hier nog terug.

Van daar uit zijn we naar Oofuchi gereden die wat verder en hoger in de bergen zijn vishuis heeft. Op het moment van aankomst was er net een mudpond afgevangen en deze Koi zwommen nu in een van zijn bassins. Omdat de prijs/kwaliteit heel goed was heb ik 8 goede nisai er tussen uit gehaald en zijn dit de eerste die mee komen naar Purmerend.

Na nogmaals Oofuchi de hand te hebben geschud weer op pad naar Hosokai. Bakken vol vis maar soort gelijke Benigoi als ik daar 3 jaar geleden heb gezien ook nu niet gevonden maar ook niet iets bijzonders wat ik niet ergens anders zou kunnen vinden.

Van Hosokai en een snelle lunch weer verder gereden naar Izumiya. Ondanks we nog maar net 3 kwekers hebben gezien merk je overal dat er nog veel Koi naar binnen moet komen. Zo ook hier waar een achter zijn koihuis gelegen mudpond morgen wordt af gevangen. Op dit moment loopt hij dan ook langzaam leeg om er morgen in te kunnen staan en omdat hier de kwekers dicht bij elkaar liggen kunnen we nog terug.

Omdat er om 15:00 uur een afspraak staat gepland bij Marudoh hebben we bij zowel Otsuka als Conias een blik geworpen in de bassins. Otsuka voor Ki Utsuri en Conias voor eventueel Goshiki. En Ki Utsuri zat er genoeg maar de prijs was niet helemaal naar verwachting dus denk ik daar nog over na. Met Conias kunnen wij vrijdag nog naar een verder gelegen vishuis waar volgens hem veel kwaliteit Koi zwemt dus is het afwachten.

Volgens afspraak kwamen in ieder geval op tijd aan bij Marudoh. Deze vriendelijke kweker heeft ons een aantal Karashigoi en Chagoi laten zien en ook hier is de prijs belangrijk. En ondanks dat het goed vol zit heeft hij ons nog niet weten te overtuigen. De prijs van Gosanke lag ook best hoog dus laten we het er bij om de volgende afspraak na te komen.

De laatste kweker van vandaag is Dainichi. Daar hebben we een aantal azukari vissen bekeken en kregen we veel uitleg over de Dainichi Koi en met name een aantal Kohaku dus aan de hand van oudere foto’s zijn er ontwikkelingen van de bloed lijnen ( veel handgebaren) getoond. Helaas ook hier nog niet alles binnen maar mocht het zover komen zijn we uitgenodigd bij het afvangen van een van hun beste mudponds. Dus nu maar hopen dat het in de bergen niet te veel gaat regenen want dat vertraagd het leeglopen van deze wat in de regel 4 tot 5 dagen in beslag neemt. De eerste afspraak voor morgen is gemaakt dus gaan we morgen weer verder met onze zoektocht.

Dinsdag 1 November

Gisteravond begon het aardig mistig te worden maar dat trok vanmorgen vroeg al weg. Tijdens de rit naar de eerste kweker kwam het zonnetje al door en dan is het landschap met herfst kleuren op z’n mooist. Na een 20 minuten rijden kwamen we aan bij Yagenji waar altijd een foto gemaakt wordt van het uitzicht. Ik heb daar een hele mooie vis gezien maar dat bleek Alex te zijn die in een bassin was gevallen. De chauffeur van een andere Ornafish groep stond op een houten balk die brak. Ik heb voor mijzelf geen interessante Koi gezien en konden we weer verder.

Iets lager gelegen in de bergen zit Maruju de Tancho kweker. Nu waren de prijzen aan de hoge kant dus gaat er niets mee. Ook was het niet makkelijk om te onderhandelen daar er nog andere handelaren aanwezig waren. Kan ook nog later beslissen want hij heeft er zat.

Nog lager gelegen langs Kawakami maar dat was niet veel en wat er zwom was veel te duur dus konden we snel verder. Op de gok naar Masaki gereden want hij nam de telefoon niet op maar bij aankomst kwam hij zelf ook net aangereden. Net als in Maart zwemmen er een aantal Top Shiro’s die helaas het dubbele moesten gaan kosten als in het voorjaar. Dat was het dus niet en nadat we nog even langs zijn vijvertje zijn gelopen ging de gedachte nog uit naar die te dure maar van zeer hoge kwaliteit Shiro Utsuri.
Bij het veilinghuis zit Mano zonder klanten dus konden we daar even binnen lopen. Zag daar ook al Tancho maar niet genoeg om een doos te vullen. Hier moet ook nog Koi worden geoogst en naar binnen maar dat zullen we waarschijnlijk deze reis niet meer mee maken. Kortom naar de volgende maar weer.

Sakasume waar ooit vele mooie Asagi en Goromo zwommen had ook nog niet alles binnen. Daarbij neemt de kwaliteit iets af dus valt er niet veel te bekijken en was het de hoogste tijd voor de lunch. Na de lunch hadden we afgesproken bij Miyaishi waar ik een paar nette Tancho zag. Nadat er een stukprijs was afgesproken heb ik er 4 gebowld en aangevuld met 3 Ochiba en 1 Soragoi om de doos te vullen. Het was voor het eerst dat ik bij deze kweker kwam dus moest er even koffie worden gedronken en heb ik ook maar even een kiekje van zijn huis gemaakt want die is best fraai. Maar we zijn hier voor Koi dus heb voor vertrek ook nog gekeken wat er aan Goromo zit.

Op zaterdag waren we al langs Isa gereden waar ons was vertelt dat er vandaag weer 120 nisai binnen zouden komen dus die wilden we graag zien. Ze zaten nog maar net in de basins en werden nog in kwaliteit verder geselecteerd maar het leek wel een snoepwinkel. Tijdens dat selecteren kon ik er 4 Kohaku en 2 Tancho Kohaku tussen uit pikken van 50+ cm. Ook nog goed de Showa bekeken maar daar kon ik niet in slagen en is het bij deze 6 snoepjes gebleven.

Waar het gisteren helemaal goed ging was het vanmiddag niet makkelijk. Er zijn erg veel handelaren op pad uit vele landen wat inhoud dat het of wachten is of kijken waar je terecht kunt. Zo dus ook maar even langs Choguro die weer helemaal terug is met zijn Platina. Daar een sample laten maken van Nisai want uitzoeken is niet makkelijk daar ze allemaal wit zijn.
Hier aan deze kant van Ojiya zitten de kwekers allemaal dicht op elkaar en zijn nog net geen buren. Iets verder zit Marusaka waar we zijn Koi hebben bekeken terwijl hij nog met een andere klant bezig was. Misschien nog wel iets voor later deze week.

Ook bij Yamazaki konden we nog niet terecht en zijn naar Hirasawa gereden. Hier was het niet anders druk druk druk en niet echt het moment. En ook de zon verdwijnt langzaam achter de bergen dus lopen we nog even naar de achter zijn Koi fabriek gelegen mudponds. Morgen nieuwe kansen.

Woensdag 2 November

Vandaag de derde dag op pad en nu weer een andere kant op. Het weer is super en rijden de bergen weer in richting Igarashi. Na een klein half uur zijn we de bergen weer over en lopen direkt naar binnen. Er was voldoende aanbod maar niet dat wat ik zoek en besluiten verder te gaan.

We begonnen bij de verste kweker en gaan nu weer iets naar beneden om Kase te bezoeken. Er was een bassin Koi met meest Sansai waar een bod werd opgedaan maar daar ging hij niet mee akkoord dus konden we verder.

Omdat we al iets voor op schema zaten konden we ook langs Aoki. Daar in het koihuis al een aantal basins vol met Tosai voor het komend voorjaar. Dat is altijd weer prachtig om te zien als die visjes elkaar omhoog drukken uit het water om een korrel voer te pakken. Wat betreft Nisai heb het er bij gelaten want die is nog niet helemaal zo als het moet zijn.

Miyatora is de volgende en hebben daar zowel het nieuwe als het verder op gelegen oude vishuis bezocht. Ik heb daar nog even gekeken naar 2 Yamabuki maar wacht nog even met kopen. Er is ook na vertrek naar Nederland wel iets te regelen aan de hand van de gemaakte foto. In het oude huis zwemmen zijn duurdere grote Koi en daar heeft hij zijn kunnen nog even laten zien.

Na de Curry met rijst bij de Filipijn konden we bij Shinoda terecht voor de Doitsu’s. Ik heb daar 7 doitsu Showa en een mix van 7, Doitsu Kohaku en Sanke geselecteerd. 14 stuks met kleuren die er af spatten van een zeer hoge kwaliteit. Als je ze zo ziet in een blauwe bowl dat doet het haast pijn aan de ogen dus zullen ze in een vijver zeker niet misstaan.

Met een lach op het gezicht naar Fuji Oomo waar eerder top Koi zijn gekocht. De standaard Nisai zijn me iets te duur maar in een naast gelegen koihuis heeft Tanaka Marusho een geweldige Maruten Sanke laten zien. 2 jaar en nu al 57 cm !!! Een vis die de moeite waard is om een jaar te laten zwemmen zodat deze naar de 70cm gaat. Ik heb de foto en mag er over na denken.

Na dit geweld richting Hirasawa gereden en op het zelfde terrein zijn zoon Maruhiro. Er was nu ruimte om eens naar de Koi te kijken zonder dat er andere handelaren voor je neus gaan staan. Bij Maruhiro heb ik 8 Ginrin Kohaku laten bowlen maar we konden het niet eens worden over de prijs. Ook een speculaasje waar hij gek op is heeft niets geholpen dus heb ik ze terug laten zetten. Ik heb hem vriendelijk bedankt en bij Hirasawa ter informatie naar de prijs van Koi tegen de 70 gevraagd maar hier kan Torazo mij ook een aanbieding voor doen dus wacht nog even af. Hierna met de oudste zoon nog even naar het tunnel vishuis gereden om even te kunnen genieten van Koi tegen de meter.

Op de terugweg naar het hotel toch ook maar even gelijksoortige Koi van Kataoka bekeken. En ondanks het al schemerde is dat iets wat altijd leuk blijft en nooit verveeld. Morgen is het afwachten op een telefoontje van Dainichi of het afvangen nog door gaat en anders weer op jacht.

Donderdag 3 November

Vandaag weer fris op pad gegaan met bestemming Koi. Kaneko is vandaag het verste weg en zijn daar dan ook begonnen met het doel nog Shiro Utsuri of Kujaku te kopen. Maar daar kon ik niet slagen en heb alleen de foto genomen die vaak in het reisverslag staat maar dan nu zonder sneeuw. Ondertussen is ook duidelijk dat het bijwonen van de betere Dainichi mudpond niet door gaat.

Omdat we op weg naar Maruju nog langs Sakai Matsunoske reden zijn we uitgestapt om even binnen te kijken. Na een kort bezoek is de afdaling weer ingezet richting Maruju. Daar moest voor mijn reisgenoten wat opgelost worden en heb ik even genoten van het
uitzicht. Tancho had ik al en de prijs van Goromo was te hoog.

De kweker  naast Iwashita ligt er pal naast maar was helaas niet op de zaak. Omdat zijn verkochte vissen gewoon aan de weg in bassins zwemmen kon ik wel goed zien wat hij te bieden heeft. Mooie visjes maar we kunnen niet op hem wachten. Het zou mooi zijn als er in het voorjaar nog meer van deze zullen zwemmen.

Er zouden nog Shiro Utsuri bij Nagashima zitten dus zou dat een goed alternatief kunnen zijn voor deze. De kweker zelf was op het moment van aankomst pas net geoogste Koi aan het lossen maar helaas geen Shiro. Je ziet ook overal nog dat de harvest niet is afgelopen en rijden er veel van die kleine pick up’s rond met een blauwe bak achterop. Maar goed in zijn Koi huis niet veel keuze meer en gaat de jacht weer verder.

Al menige keer langs gereden van de week en nu zijn we eindelijk aan de beurt bij Yamazaki. Mijn ook viel op Doitsu Hariwake met een goede body. Ik heb er eerst 2 laten bowlen en daar nog een derde bijgezet. Met een glimlach op zijn gezicht gaf hij mij de gewenste prijs voor alle 3 omdat hij weet dat er dan speculaas tegen over staat. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat ze mij binnen zien lopen en denken de prijs wat hoger te maken om dat er toch nog wat korting af moet !!!! De foto’s laten het niet echt goed zien maar dit zijn serieuze Koi.

Na de lunch tijd voor voor Kano met hele mooie Goshiki. Het is niet echt ver maar bergop duurt het altijd langer dan je denkt met al die bochten. Boven aangekomen gelijk naar binnen gelopen met als belangrijk doel, welke kwaliteit hebben de Koi en tegen welke prijs. Nu zat de kwaliteit wel goed maar de prijs niet helemaal dus geen zaken kunnen doen. Zo komen er steeds meer aantekeningen op papier welke kwekers er volgend jaar een bezoek kunnen verwachten hopend op een prijs daling.
Tijdens de rit naar beneden is de route doorgenomen welke kwekers er in ieder geval nog een bezoekje moeten krijgen. Zo zijn we via
Kataoka bij Miyaishi terecht gekomen. Bij het 2e Vishuis van Kataoka is er interesse voor Asagi maar voor een aantrekkelijke prijs moest er te veel worden afgenomen. Miyaishi zou ik nogmaals willen bezoeken voor Goromo maar die zaten door de stress even niet lekker in hun vel en ben niet in het bassin gaan roeren.

Tip 3 was Torazo waar ik van de week al een aantal 3 jarige Koi voorbij heb zien komen. Hier kwamen dan ook 3 Kohaku en 1 Sanke in een bowl, van 58 ,65 ,58 en 63 cm in een bowl. Nu was het nog wel even nadenken zeg maar zweten welke van de 50 + ik zou laten zitten. Er zat dan ook maar 1 ding op en dat is dat ze alle 4 mee laten komen. Dus weer een aantal Koi van goede kwaliteit rijker vandaag. Morgen de laatste dag beginnend bij Conias en daarna Takahashi.

Vrijdag 4 November.

Vandaag de laatste dag en de koffer is reeds ingepakt. De afspraak bij Conias staat en daarna richting Koide. Zogezegd zijn de koffers ingeladen en richting het Conias vishuis gereden. Hier zitten veel van zijn allerbeste Koi die niet voor de verkoop zijn maar wachten op nog een jaar mudpond. Er is daar een hele goede Tancho Sanke gebowld om te laten zien wat deze kweker voor elkaar krijgt. Ook bijna alle ouder dieren zwemmen er en dat geeft een goed beeld van hoe hij bezig is. Het werd ondertussen al erg warm in de kas en hebben kort daarna afscheid genomen om de reis voort te zetten.

Er was besloten om naar Takahashi te gaan en na bijna 3 kwartier rijden hebben we zijn vishuis even overgenomen. Er moest nog wat Showa gekocht worden en die heeft hij wel ,tegen een goede prijs. Dus hebben we uit zijn bak rond de 30 Koi gehaald waar er uiteindelijk 20 van over zijn gebleven. Tijdens het scheppen kwam ik nog wat andere soorten tegen dus is het een leuke mix geworden van hoge kwaliteit.

Het scheppen bij Takahashi heeft aardig wat tijd in beslag genomen en is de voortzetting gewijzigd. We gaan nog verder richting Tokyo via de buiten vijvers van Hirasawa en daarna Sekiguchi. Vandaar kunnen we op de trein richting Narita airport. Het is weer een stukje rijden maar zeker niet vervelend gezien het heerlijk weer is. Ja en dan kom je bij de bakken van Hirasawa zomaar ergens langs de weg waar Koi zwemmen tussen de 75 cm en bijna 1 meter. En dan ook niet 1 maar zeker 100 en er later ook nog ruim 200 bijkomen uit de mudpond. Dus toch nog een momentje van vakantie in het zonnetje.


Hierna nog weer verder van Ojiya weg gereden naar Sekiguchi. Richting het wintersport gebied wat er heel anders uit ziet zonder sneeuw. Je kunt je ook niet voorstellen dat er over een aantal weken meters sneeuw zal liggen. In ieder geval bij Sekiguchi aangekomen zie je dat hij de kneepjes van het Showa kweken nog niet verleerd is want de kwaliteit is goed. Helaas zijn er weinig Pearl Koi welke ik nog zou willen toevoegen aan de huidige selectie. Met de gedachten dat dit de laatste kweker is die we deze reis bezoeken richting het vlakbij gelegen station getuft. We nemen afscheid van Rob en gaan de trein in richting Tokio en eindbestemming Narita. Hier slapen we een nachtje voordat we goed 11 uur in het vliegtuig zitten. Weer een geweldige ervaring rijker en wetende dat er over 2 weken een aantal zeer mooie Koi in de winkel zwemmen kan ik rustig slapen. Dus zet zaterdag 19 November maar alvast in de agenda want dan zullen ze zeker binnen zijn!


“Mata ne” Tot ziens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *