Zaterdag 1 Maart.

Om 17:00 naar Schiphol gereden om aldaar met Richard afgesproken de reis voort te zetten naar Japan. Na een kleine vertraging en 12 uur de benen in de nek heeft de JAL ons op Narita airport afgezet. Met het tijdsverschil me gerekend is het daar al weer Zondag middag 2 Maart 16:00 uur. Vanaf Narita pakken we de trein naar Tokyo en stappen over in de trein naar Nagaoka bij elkaar een goede 3 uur. Helaas waren er voor deze laatste rit geen zitplaatsen meer verkrijgbaar en dan is 2 uur hangen op en naast de koffer nog best lang. Uit eindelijk zijn we door Mischa opgehaald in Nagaoka die ons bracht naar het hotel in Ojiya vanwaar uit we de komende weken vele kwekers gaan bezoeken hier in Niigata.

Maandag 3 Maart.

Na een korte nachtrust en een goed ontbijt is dan eindelijk de Koi  hunt begonnen en zijn er al aardig wat kwekers bezocht.

Yamazaki :   Voor Tosai Platina en Hariwake.

Marusaka :  Waar een aantal Nisai zijn geselecteerd en met name de hele mooie geschubde Hariwake.

Choguro :  Momenteel geen Koi te koop en was dus een kort bezoek.

Conias :  Hier geslaagd voor 5 Nisai met geweldige Asagi en Showa. Later komen we hier nog terug voor Goshiki en Tosai.

Miyatora :   Die aangaf het erg druk te hebben dus daar een volgende ronde nog terug.

Sakasume :  Hier allen wat leuke Tosai gezien maar Nisai was niet erg veel.

Shinoda :  Helaas ook niet de goede vissen zoals Hi Utsuri en Doitsu Gosanke kunnen vinden.

Hirasawa : na eerst koffie te hebben gedronken met de oude baas zelf gingen we naar het oude vishuis.  Daar zitten de beulen van 70 cm en meer dus kan ik daar even van dromen. Donderdag gaan we naar het nieuwe vishuis welke is afgeladen met Nisai Al met al en door het mooie landschap met op sommige plaatsen nog meer dan een meter sneeuw een productieve dag.

Ik heb al een aantal keren de hand op de knip moeten houden want er volgen nog zoveel kwekers. En omdat we met een klein groepje zijn kunnen we een aantal kwekers ook nog een tweede keer bezoeken.

Dinsdag 4 Maart.

Na een heerlijk ontbijt weer op pad gegaan al rijdend door de sneeuw op weg naar de volgende kwekers.

Kaneko :  Door omstandigheden had hij geen tijd voor ons dus zullen we het later nog eens proberen.

Mano :  Hier was weer wat te beleven en heb ik 2 zeer mooie Shusui en 2 Aka Matsuba geselecteerd.

Sakai :   Hier wederom vele mooie Gosanke maar er komen nog meer kwekers en maak alleen een notitie.

Iwashita :  Deze kweker met bijzondere Koi en daar was de prijs ook naar. Anders gezegd lag de prijs erg uit koers en zeker bij zijn Nisai dus na een vriendelijke goeden dag naar de volgende.

Yoshinori : Bij deze kweker zag ik gelijk al een aantal goede Koi zwemmen. Na wat onderhandelen zijn er 10 metalic Koi gebowld en met name de Kikokuryu ( op de foto onder in het midden) is een plaatje.

Kase :   Heeft een breed assortiment Tosai met diep rode kleuren dus iets om over na te denken.

Aoki :  Schitterende Tosai en helaas voor ons een bak vol Goshiki die niet voor de verkoop zijn. Deze laat hij door groeien naar Nisai en zullen in de herfst beschikbaar zijn na de laatste selectie. 10 stuks neemt hij mee naar de Koi en vijver dagen in het voorjaar dus zal daar de ontwikkeling te bewonderen zijn.

Suda :  Vooral een bezoek waard voor Tosai zoals GinRin Yamabuki en Koromo.

Singichi :   Net als de laatse een kweker voor Tosai. Je ziet hier heel goed dat hij na de aardbeving zijn bestand weer moet opbouwen.

Morgen weer op pad o.a. Kaneko , Dainichi, Hoshikin en vele anderen.

Woensdag 5 Maart

Gisteravond stonden de sproei systemen al aan omdat het ging sneeuwen. De wegen zitten er vol mee en het grondwater wat warmer is zorgt voor een sneeuw vrije rijbaan. Er rijden hier dan ook bijna geen strooiauto´s.

Vanmorgen kon je dan ook alleen op sommige auto´s zien dat er weer 15 cm sneeuw gevallen is. Op het moment van vertrek uit het hotel sneeuwt het behoorlijk en zal dat de hele dag zo blijven,maar Mischa bracht ons veilig bij de volgende kwekers.

Kawakami :  Vele Tosai met op dit moment weinig tot geen leuke Nisai.

Otsuka :  Evenals Kawakami heel veel Tosai met een zeer brede varieteit.

Kataoka :  Hele mooie Yamabuki en Chagoi en zeer gezonde visjes om te onthouden.

Kaneko : Daar waren we gisteren al langs geweest maar nu was er zelfs koffie als goedmakertje. Na het zien van zijn ouder dieren hebben we enkele Koi aangewezen maar bij elke vis bleek het Tategoi te zijn en onbetaalbaar. Kortom tijd om door te gaan.

Fuji Oomo :  Hier straalde en glansde alles je zo tegemoet alsof er net een ploeg schoonmakers was langs geweest. Ook de Nisai zagen er super goed uit en zeer gezond dus werd het tijd om te gaan bowlen. Bij de eerste was het alweer raak en dus niet te koop maar hij liet haar toch nog even zitten ter vergelijk. En na dat ik er 1 Sanke en 1 Showa erbij had gezet en bezig nog 1 Showa te netten pakte Oomo een Japans Koi magazine waar de eerste Showa in staat. Aan de hand van de foto´s vertelde hij waarom hij deze liever zelf wilde laten opgroeien en dat gaf mij nog meer redenen om te onderhandelen. En het is me gelukt dus komen ze alle 3 naar Nederland en als Kers op de taart mogen we vanmiddag nog selecteren in zijn Tosai huis.

Taneka Maruju :  Waarvan we hadden vernomen dat er nog wel wat Tancho zoude zitten maar de kwaliteit was ver beneden peil.

Dainichi :  In zijn grote vishuis kun je uren naar de Koi kijken maar je merkt aan alles toch wel een beetje dat er een ander prijs kaartje aan hangt. Het zijn dan ook ondanks het niet voeren allemaal verschrikkelijke buffels.

Fuji Oomo :  In zijn Tosai huis zat werkelijk zeer hoge kwaliteit Tosai . En laat het dan zo zijn dat wij daaruit mogen hand picken dus laat je dat niet aan je voorbij gaan. Uit een stuk of 30 zijn er dan ook 20 over gebleven en het zijn mooie gespierde Showa.

Later zijn we nog even naar Hirasawa en Maruhiro gereden waar we morgen nog wat gaan selecteren. Vanavond helpen we eerst nog even de kwekers met laden van het shipment dat vannacht vertrekt.

Donderdag 6 Maart

Gisteren avond bij het laden van de vrachtwagens geweest waar je ziet hoe vriendelijk de kwekers onderling met elkaar omgaan. Ruim 250 dozen uit bestel auto´s die de vrachtwagen in worden geladen. Als een stelletje mieren lopen ze achterelkaar om dat vlot af te handelen want de Koi zitten evengoed nog 36 tot 40 uur in de doos.   Vandaag gaan we weer de bergen in en er ligt wat meer sneeuw wat enige vertraging op leverde.

Maar wat is er mooier dan tijdens een winter vakantie vissen uit te zoeken en natuurlijk de bij behorende kwekers.

Hirasawa :  Zoals gisteren gemeld is hij de eerste van de dag. In het grote vishuis kon mijn reisgenoot het niet eens worden over de prijs van een 97 cm Chagoi. Daarom gingen we naar het hoger in de bergen gelegen vishuis waar geen Koi onder de 80 cm zwemt. Dus voor mij even goed genieten maar niets aangekocht.

Maruhiro :  Weer aangekomen bij het grote vishuis was zijn zoon Maruhiro aan de beurt. zijn vishuis ligt er pal naast en had daar vorrig jaar ook hele nette vissen kunnen kopen. Bij hem was de kwaliteit nu zelfs beter dus heb ik 14 Ginrin Chagoi-Ochiba -Soragoi ,8 Tosai Ginrin Kohaku en 3 Nisai Kohaku geselecteerd.

Marudo :  Die blij was dat we ondanks het slechte weer toch gekomen waren was in een zeer goede bui. Hier zijn 7 Nisai Gosanke en een 75 cm Mukashi Ogon geselecteerd. Deze Mukashi is zeer tam en zwom al bijna zelf de bowl in.

Hosokai : Na het wat uitlopen bei de vorige 2 reden we naar Hosokai en heb daar 2 BeniGoi gebowld. Helaas was de prijs te hoog maar ik wil de foto toch laten zien. Hij weet gewoon dat het goeie koi zijn en dus niet te onderhandelen maar ze zijn echt heel mooi.

Hierna zijn we richting de Koi shop gereden in Ojiya en is de winkel waar ook kwekers hun spullen halen. Ook zijn de treinkaartjes voor zaterdag al gekocht zodat we in ieder geval zitplaatsen hebben. Het zit er dan ook bijna op en gaan morgen nog naar kwekers waar wel iets gezien is maar niet gekocht.

Vrijdag 7 Maart

Vandaag is de laatste dag aangebroken om Koi te kopen en al staan er nog op het verlanglijstje zijn Koromo, Tancho em Platina gewoon wat moeilijk verkrijgbaar dit jaar. We kunnen helaas niet alle eer dan 400 kwekers bezoeken maar zullen bij alles wat we vandaag weer tegen komen heel goed opletten en zowaar.

Conias :  Hier hadden we als eerste afgesproken en konden uit 9 bassins ( verschil in prijs ) waar 200 tot 300 Koi zwommen gaan selecteren. Ondanks de moeilijkheidsgraad van een volle bak is het gelukt om 9 Goshiki en 3 Tancho er tussen uit te halen. Een van de Nisai Goshiki is samen met Conias en zijn zoon uit een bowl van 5 geselecteerd met daarbij de verwachting van deze Koi.

Sekiguchi :Op ongeveer een uur rijden midden in een skigebied zit Sekiguchi en zeg maar gerust tussen de ski liften. Deze kweker bekend om zijn Jumbo Tosai Showa. Het kan ook niet anders want hij houd het water in tegenstelling tot veel ander kwekers een stuk warmer. Het is dan ook een apart gezicht om verwarmde buiten bassins tegen te komen terwijl er omheen meer dan één meter sneeuw ligt.

Tazawa : Ruim in de 70 en maakt nog altijd zijn eigen voer. Er zwemmen mooie Hariwake en Hajiro maar de beste zijn verkocht. Wel zit er aardig wat Tosai maar daar zijn er meer van die dat hebben. Dus voor Hariwake moet ik er de volgende keer sneller bij zijn.

Koi museum, omdat de laatste 2 kwekers wat verder weg zitten heeft dat aardig wat tijd in beslag genomen en besluiten om nu eerst naar het museum te gaan. Het Koi museum is eigenlijk een ode aan de Koi en kwekers in de hele omgeving, vooral na de aardbeving en de grote KHV uitbraak. Hier zie je op beeld en kaart het ontstaan van deze vis en dat in een hal met grote vijver vol met door kwekers geschonken Koi. Verder ligt er een mooi aangelegde Japanse tuin en is het jammer dat de vormbomen zijn ingepakt om te beschermen tegen de sneeuw.

Na dit bezoek hield de jacht op Koi voor nu op en was het tijd voor de administratie. Omdat je een goed beeld hebt van welke Koi er bij welke kweker zwemt kan er de komende weken nog telefonisch of per mail Koi worden aangekocht. Morgen gaan we weer richting Tokyo om daar het vliegtuig naar Amsterdam te pakken. Over een dag of 14 zullen alle Koi live te zien zijn in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *